我好似諗通左

247 回覆
41 Like 65 Dislike
真係好唔健康
咁銷量咪再跌
上面都有人講咗,娛樂碎片化
樓主講嗰種深度沉浸體驗同呢樣嘢係相對
開放世界係有必要存在
但係刺客信條呢啲真係雖要開放世界?
最近隻star wars 又係
明明之前都單線 (同一張HUB 位大地圖)
今集又變幾張大地圖唔知JM9
對馬戰鬼都唔洗要整無縫地圖啦
你地都識講隻GAME 明明限制左你邊度可以行邊度唔可以行
咁點解要整個大地圖出來比人搵劍呢?(衰在搵完劍仲要唔會勁左果下ON9)
除左浪費大家時間走來走去之外有咩意義?
同埋想講一樣野

遊戲市場無話邊個類型玩法係最好 本身就應該百花齊放各有競爭先有進步

但唔知幾時開始開放世界變左主流風氣 唔加落去就唔安樂

好似個隻薩爾達咁 完全無劇情可言 得啲所謂自由度就變左神作熱賣真係睇唔過眼
以前d人玩完個遊戲覺得有成功感 滿足感
而家一課完金著一身skin or抽到角色巳經有
仲要呢班人開始佔多數
純粹滿足收集慾望
對馬戰鬼係無縫地圖黎wor...
超支永遠係常態,但你問完又問一定比人屌
簡單嘅炫富心態
師兄好勇 竟然夠膽拎zelda做例子
對馬好似都係開放世界
開放世界本身無問題, 問題係全部廠都做爛晒, 正常來講業界楷模一定係gta , 但個個都做到好似ubisoft 咁 全撚部重重覆覆兼無意義既任務。最近我覺得算係好既開放世界 game 係hogwarts legacy, 可惜隻game個主線劇情太弱 單簿得反而對唔住佢其他投放既心思

star war jedi 完全係因為想睇 cal x merrin 所以先玩
所以算啦無謂批評太多
同啲人批評流行樂通俗小說一樣
咁zelda 個自由度又唔同
botw 你可以自由到一開波就將自己飛去終點
用個書櫃拍死隻BOSS
呢啲先叫自由度喎
其他遊戲果啲開放世界除左係個地圖之外乜野都冇
刺客信條果啲你唔用武器/技能殺人都唔得
成個層次差好遠
MGSV 開放世界左之後可以用馬屎令敵人部車SIN 軚
又或者綁一堆C4 落架車度然後用炸彈炸個車底掉部車去人地基地再一野炸哂喎
呢啲佢比工具你,然後刺激你思考,再獎勵你思考既結果既自由度
成個層次高好撚多!
係呀,咪就係話佢唔洗整個開放世界囉
霍格華茲仲未玩
果期玩緊臥龍
預左比人屌
但一直覺得作為「遊戲」
劇情、音樂、遊戲性(可能有人會加埋畫面)係缺一不可
單憑一種元素就咁岩食正主流條水就爆紅彈出黎對其他遊戲好唔公平 薩爾達玩完有無咩好深刻嘅體會 至少我無
真係無資格稱為第九藝術
覺得有時啲廠真係忽視咗劇情同埋人物刻劃
一味淨係加啲重覆嘢拉長遊戲時數
樓主講嗰隻gotg真係做得好好
玩法唔算突出 但成個experience正過好多game
MGSV個個關開放世界咩事
流行通俗小說唔係罪來,一如商業片都唔係罪,而且件事難度一啲都唔低,輕小說連小說家網上面年年都一堆,點解就係有啲殺得出,總有佢成功地方..,而且通常你都知你欣賞既點...例如名作之壁 I.S. 咁,你屌還屌,但睇過都好難否認佢係有引人地方...

但果啲短片唔同...你好難記得個別一條係點同有乜欣賞點...雖然我係唔多睇啦...
四海兄弟?
你當係我個人既見解啦
我個睇法係同你啱啱好相反
所謂第九藝術同其他「藝術」最大既特點就係佢有互動性
而所有果一門藝術既作品去到最高境界都係用緊果一樣藝術既特性去到頂點,傳達出一種理念
正如文字既優美
音樂既韻律
戲劇既轉折
遊戲亦應以互動性為最大最重心既特點,提升到頂點,先為之藝術
而唔計桌遊,當今電子遊戲歷史上最有互動性既第九藝術其實應該係minecraft
你可以完全沉浸喺自己既世界入面同入面所有野無限互動,為自己編造既故事訂立場景又或者為自己宏大既建築編寫故事
每一個人玩minecraft 都會有唔同既體會,比起其他所有媒介都有自己既所謂「解讀」,加上互動性之後既電子遊戲先真正體現出第九藝術之中人類想像力既無限可能
而botw 之所以成功就係佢將zelda 一直以來既formula 加左minecraft 既元素落去
佢唔係最接近minecraft 果種最純粹最接近第九藝術既形式
但有左任天堂既風格之後仍然保留左相當多同遊戲世界既互動
以接近第九藝術來講,botw 係極極極極為接近先啱
在線時間長唔代表佢從中得益
但一定會令其他遊戲捐失
請問蒙娜麗莎個劇情係乜
I.S 唔係因為插畫畫得好先紅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞