我好似諗通左

247 回覆
41 Like 65 Dislike
小說無特別, 其實可以叫差添,但動畫第一季真係制作精良
咪係囉
根本係因為個畫師啲囡囡設定畫得好先紅
如果唔係點會叫名作之壁
就係因為如果一部咁差既野靠畫師都賣得多過你既話,你憑咩叫名作
唔係咁簡單,你插畫好咁小說應該成功好多先係,佢係成套野由戰鬥畫面同後宮元素都做得吸引人,呢點係遠超小說,最少係我睇動畫之前係未聽過小說先,而最後小說都係死左
依家啲遊戲越嚟越冇深度❌
而家啲劇情冒險遊戲越嚟越冇深度✅

好多唔同類型嘅遊戲,係呢幾年電腦性能提升之下遊戲性大增
不過連登主流淨係討論冒險角色扮演遊戲
所以咪就係話成件事只係因為個畫師化腐朽為神奇左
唔止,如果只係畫師咁簡單咁小說應該紅好多先係,不過詳細就唔長編大論啦,反正個動畫銷量都變左梗...
佢小說唔紅係因為佢本身寫得差 (仲要唔係一般差,係好撚差)
真係因為畫畫得好,只係咁
所以咪問都係果個人設, 點解係動畫殺得出, 仲要係大殺四方, 真係咁簡單?
啲人係因為插畫先去睇小說
亦都係因為插畫先整到動畫
(根撚本冇人想睇本小說寫咩狗屎,只係買本書返來J 插畫)
動畫紅係因為動畫整得好
小說唔紅係因為小說垃圾
其實係倒轉,動畫帶紅左小說,唔係因為小說紅所以出動畫,而小說本身係無料所以紅唔係,就算插靚都無用,後期作者得罪人就另一件事,就我情況就係動畫第一埸空戰已經吸引到我,而決定追,當然佢啲福利劇情都安排得好就係了。動畫唔係光畫就紅得到既...
Doom?
Octopus Traveller?
Star War?
D4?
Wo Long?
Ryza?
Hollow Knight?
好多大廠出線性遊戲喎
其實我覺得唔係開唔開放世界問題 係太多低質遊戲

自從2077玩爛左marketing就好多廠鳩出鬥多 你係玩家自然唔會咁快買/預購

你隻隻出到Elden Ring / GTA級數開唔開放地圖都有人買
Elden ring 同GTA 其實都HYPE 得好勁
只係佢地做到成績出來
其實唔係唔認同你講既野 因為我都”覺得”呢三年啲大作/indie都冇咁好玩

但你望返00s 同10s早期其實都係差唔多情況
00s = mmorpg 主導市場
10s = fps

只係而家間間廠都鬥多鬥gimmick 有質素既遊戲係有

同埋好認同而家啲indie好鐘意玩建築/生存類 勁氾濫
為咗自圓其說特登講得少
齊睇TGA 2020-2022有提名嘅大作,唔拎埋細indie講
1. The Last Of Us 2 (線性為主)
2. Doom Eternal
3. 動物森友會 (Sim)
4. FF VII Remake (線性為主)
5. 仁王2
6. Jedi : The Fallen Order
...
1. It takes two
2. Metroid Dread
3. Psychonauts 2
4. Deathloop
5. Biohzard Village
6. Marvel's Guardians of the Galaxy
...
1. 戰神: 諸神黃昏
2. A Plague Tale: Requiem
3. Bayonetta 3
4. 師父(Sifu)
5. Stray
...
然後2023應該出嘅遊戲
1. Armored core
2. Star Wars Jedi: Survivor
3. 臥龍

另外, 明明好多Game as a Service都大爆死
其實cyberpunk 2077 都做得好好, 經過咁多個patch. 以呢個version 推出 一定會爆賣 同Goty.
以前仲係細路仔,打隻game邊撚可能咁快爆機,淨係隻機戰F都打左幾年(唔好笑我)
2077 避左2021 年既提名
如果同2022 年鬥又真係冇人夠佢鬥 (計而家狀態既話)
隻狼咪線性
你以前冇攻略/walkthrough/forum緊係打得耐…
同埋真係時代問題

00s會問點解冇哂dos point and click / 格鬥
10s會問點解冇哂mmorpg
而家呢代就問點解冇傳統rpg

真係個人口味跟唔上姐
好遊戲真係冇一條好死嘅checklist/ formula 你列嘅呢啲元素我認為應該要以配合隻game個main theme/ core gameplay為前提 例如botw雖然冇傳統Zelda嘅音樂 但佢嘅少少鋼琴聲笛聲 加埋有好多細節嘅環境音效 擺喺呢隻入面game的確係10/10

劇情方面我同意係比較單薄 但要配合botw個世界觀 製作組最終選擇用呢個傳遞劇情其實都唔係太過份/不可接受 周圍同吓NPC講嘢了解災厄前嘅世界個人覺得都幾正 而且睇trailer嚟緊totk應該都會加強呢一方面

botw除咗自由佢仲好精心咁設計成個世界 周圍都有獨特嘅秘密 唔係刺客倒模咁倒呢啲各大game評應該都講到爛唔想重複 完全唔同意「只有自由度」 如果佢冇張咁嘅地圖 只有呢個自由嘅engine一定唔會俾人捧到今日嘅地位 或者有太多人一味只吹奏呢點令你反感啦

利申 : 個人都好唔鐘意botw

但事實上botw做得好既地方好多 唔鐘意open world 就否定隻game都好唔公平

2004你都唔會因為half life 2 畫面好過Pokemon Red去互相否定
伏格華茲咪就係UBI 式重重複複無意義
唯一就係個城堡整得靚同有蝦你老實皮

主線無重點
支線不停重複跑腿收集無意義任務
解謎得幾款不斷重複
連間廠都知自己啲收集要素垃圾, 中後期1個location 擺兩三款收集喺一齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞