我好似諗通左

247 回覆
41 Like 65 Dislike
如果你覺得刺客信條多人買就係成功就係好玩
我都係同你討論唔到落去架喎
我已經講過佢既成功只係marketing 既成功
只係宣傳上將啲冇用既野賣得成出去
將垃圾時間打包成open world 做招徠賣點,最後有人埋單
咁係咪等如果啲就唔係垃圾時間?
浪費左垃圾時間既玩家就冇比人呃?
你又要幾耐先知非洲王子唔會回返水比你?
我又唔知呀?
依家好多都買唔落手吸引唔到我好想買 我都係好鍾意故事性遊戲個啲game open world我無乜癮
反而垃圾fifa就年年追
亦都有好多係因為要投入一個新故事太沉重
反而FIFA 一鋪駁一鋪,唔覺
最近玩完深刻既都係jrpg
Nier , nier automata, P5, 十三機兵, 彈丸論破
呢啲爆完機完真係會有餘韻

反而啲歐美3A大作成日玩到一半就斷左
十三機兵仲未玩
一個系列用同一個Formula賣咗十二代都響銷量上成功
你係員工,你會唔會懷疑其實真係有人鍾意咁樣嘅遊戲呀?
而事實就係我有舊同事係真係鍾意響個開放世界漫無目的咁行
幾百萬幾百萬咁賣,真係個個新客俾人呃?
稍為認知開放世界依四個字嘅人,都知道必定係有tranverse嘅垃圾時間
但開放世界嘅精粹就係自由,你可以揀唔做某啲你覺得垃圾嘅事,你亦可以做一啲旁人覺得係垃圾嘅事。明明好大部份playtime係玩家自己嘅決揀,何來呃人?
玩家買game玩咗覺得唔好玩,屌佢做垃圾,無問題
但呃人係第二回事,一開始no man sky嗰啲先係叫呃人
刺客教條呃人?如果你信咗佢啲cinematic trailer係gameplay嘅話都講得通嘅
我係員工
我玩完GTAV
SKYRIM
THE WITHCER 3
之後再睇返自己比左啲咩屎人食
我會去同宣傳部班人講做得好
屌你老尾今年又呃到下人喎!GOOD JOB!
你所謂做到好嘅遊戲,銷量係另一個tier
有時打機就好似食飯咁,有得揀當然想揀最好食
但最好食嗰間唔係日日開,咁咪去退而求其次囉
遊戲同理,刺客係咁真係垃圾到屎咁?明顯對大眾嚟講唔係咁

點解我前面講到篇文講到教壞人咁嚴重,就正正係因為你將件事睇到太黑白分明。「你做唔到GTAV級別嘅開放世界遊戲,唔撚好做啦垃圾,俾弱智玩嘅呃人遊戲。」依種眾人皆醉我獨醒,屌晒全世界嘅人嘅態度係教壞人,製造更多難以溝通嘅玩家
我冇責任,更加冇能力去教育其他人專玩好遊戲
打機就好似食飯咁,係既
即係有人鍾意玩埃及,咁唔通推我上面果幾款比佢咩?
冇得推架喎,咁刺客唔好食都要硬食架啦
但就正正係因為唔好食
或者學你話齋,唔好咁非黑即白
係「唔夠好食」好冇?
我都會想其他玩家了解下點解佢係做得唔好
又有邊度應該可以做得更好
佢將個開放世界變返單線,可以節省到資源做好遊戲其他方面既,當然無任歡迎
佢可以學習到其他開放世界其他神枱大作既特點,哪怕係抄,抄啲有用既返來用自己既方法實踐,都係一個進步
即係係「唔夠好食」既,就只係得呢兩條路行既啫
但你見到刺客信條呢味野
咁多年來有冇變好過?
佢可以自己繼續擺爛,啲觀眾可以唔夠好食照食
「咁係真係冇人做中東/希臘丫嘛!」
佢地有佢地自己既興趣,覺得咁都好又一餐唔好又一餐,咁都賣得出
咪又比佢呃到一年過得下骨囉
同我屌鳩佢,唔係mutually exclusive 架喎
我有我繼續屌鳩佢,佢唔變,唔通我真係寄刀片咩
TLR 樓主好醒有taste, 眾人皆醉
其實好多人都覺得唔係神作就係垃圾
但其實好多game 都係平凡嘅一隻game
舉例90分以上叫神作
但有好多game 其實係70~89分
刺客教條呢啲就係不停出隻7x 分嘅應付市場
好多人覺得7x 分都唔錯啦而且玩開有感情就會繼續玩
你話好似2077 同anthem 呢啲真垃圾唔係無
不過玩家中伏過幾次都會小心啦
啱啱隻forspoken 咪爆死咗
佢係因為出左個DEMO,起碼救左幾百萬人
No man sky 唔覺係因為funding 唔夠
反而係SONY HYPE 得太勁 (宣傳片仲要呃人)
佢其實適合early access 再慢慢加返內容
逐啲出完一樣係好似而家咁,但初頭就唔會比人屌
你見佢越出越有就知其實根本有大水喉
如果唔係一開波比人屌就好似Anthem 咁收返埋啦

FF15 就真係家家有本難念的經
其實都算係被開放世界累死既作品之一
你話如果佢做返單線咪幾好.....
(吉田講左FF16 唔係開放世界)
FF15 係唔會做得完,成班人根本都唔知自己想做乜同做緊乜
成個計劃前後玩左十年
燒左SE 十年錢,你做出錢果個都唔會忍到,整完未都踢左佢出門口賣左先
話知條女有性病都照接客架啦
同樣情況Bioware 都係咁
Dragon Age: Inquisition 同Mass Effect: Andromeda 都係
整左幾年都唔知自己想做乜同做緊乜
兩隻最後都係只用左一年半時間就踢左佢出來接客先
最後一隻冇事,一隻有事
其實呢啲係人都知有事,最後又咪用宣傳片呃住人先
xenoblade已經算係啦
粗口魔女好差咩?我仲等緊月尾個DLC。
格game 先係死到直晒
越來越帶唔起潮流。。。

梅原 個講法好合理又好悲哀
online 戰趕絕新手
差來講,佢算係教科書
metro exodus
佢頭兩集都係既
exodus 就真係少少變左open world
個世界有太多唔必要行既地方加左落去駁埋啲要打既關卡(無啦啦有水路開船,又可以同老婆周圍走)
仲可以拎到額外物資
其實玩開頭兩集玩exodus 都有唔少人唔慣
不過佢冇犯咩大錯,個體驗都ok 既
人中系列呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞