我好似諗通左

247 回覆
41 Like 65 Dislike
係講緊同質化,你將類型代入其他都一樣
如果係揀對話果啲就唔得啦,對我黎講同睇戲睇小說差唔多

我都會玩但排唔到上高位
所以可見唯一嘅方向就係加價,兩三倍咁加
搵到錢就會出,除非有幾個鍾意打機嘅油王肯買幾間公司不計成本咁出
我最後嘅睇法係,市場反映玩家比例
即係大廠3A同手遊玩家比例就係咁,反正又唔係真係冇晒3A大作,其實冇乜好投訴
係囉,咁篩法隻狼都篩走埋
我希望40幾50可以草夠比我寫
但係Indie 我驚既唔係呢樣
係佢一個屈尾十就上game pass
我之前買左隻everspace 2
玩左EA 第一章跟住等佢EA 更新
結果佢一完EA 就上左game pass
屌左出聲
你咪當做下善事囉
當donate 啦
你本身買得EA都係Support人地開發
邊有得咁計
其實可以好似以前既西餐廳
啲野好食會入去多謝廚師,比好撚多錢人

但而家呢個世界冇人會咁做,一做免費野分分鐘就有國藉議題
我成日都同人講仲有勁作品出既話 (頭幾日睇左評論同上論壇收完風先)
應該不問價即入支持果間公司
但我說服唔到其他人
因為唔符合人性
由其steam太多特價
早輪咪有幾個眾籌復活左CRPG
Wasteland 2, Pillars of Eternity 同埋Divinity: Original Sin 都係眾籌返來
好多人係幾萬幾萬美金咁掉入去先成事
真係靠一人買一隻GAME 下世都未籌成
而家呢幾間野個發展都幾好
感到恩慰
咁大件事冇人講
冇眾籌過,有冇link可以睇下邊到有搞緊
開始愈嚟愈唔明你慨嘆啲咩明明單機遊戲而家用緊好多唔同嘅方式生存緊
呢幾間野都係indie (之前)
我係慨嘆緊大廠唔會做佢地做既野
(直至佢地眾籌成功比大廠收購)
佢地要眾籌先做到既野本來大廠就應該做緊
冇啦
呢幾間雖然係indie 眾籌 (之前)
但班底全部都係8,90 年代響噹噹既RPG 界人物
先籌得成
而家已經冇人再做呢啲眾籌
應該話眾籌整GAME 已經唔興
太多爛尾
連半成品都出唔到
回回下PO 突然見到隻新GAME 幾有興

https://store.steampowered.com/app/1155330/Showgunners/

Cyberpunk 既XCOM
玩緊Star Wars 唔得閒試
其實要救嘅話
全部大廠合力一野推高個價有無得諗
即係而家普遍3-400 3a 一下全部加3倍1200蚊
玩家只可以硬食 合謀加價唯一出路
GPT4:
**摘要:** 近年遊戲越來越多是開放世界或永續連線,而單線冒險遊戲似乎越來越少。這可能是因為遊戲開發商瞄準了不同的目標客群,他們專注於吸引更容易消費和課金的玩家,而非那些欣賞遊戲藝術和深度體驗的精明玩家。這種情況類似於非洲王子詐騙電郵,故意過濾掉聰明的人,專門騙取容易上當的人。

咁係因為你定個標準太窄只要個世界做大小小你都唔計
我諗唔係逢開放世界都ban啩
講到咁白得唔得架
好難
梗有人唔肯加價
點解要陪你癲
近年來,遊戲市場的發展趨勢似乎越來越偏向於開放世界和服務型遊戲,而單線行完的冒險遊戲似乎已經成為了回憶和重製的產物。即使是高質量的遊戲,如《Guardians of the Galaxy》,也可能因為宣傳不足而銷量不佳,而設計成這樣的遊戲也可能更適合那些喜歡深度體驗遊戲藝術的玩家,而不是那些只追求遊戲內容的玩家。同時,許多販售不良產品的開發商可能正是利用這種趨勢,專門瞄準那些只跟風買遊戲而不在意遊戲內容的玩家。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞