日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
以前係國立大學留學
有個荷蘭exchange肥佬
每個月換1次架妹女朋友
仲有個土耳其exchange肥佬又係差不多
老人院介護士定看護師
兩樣嘢嚟
咁你知唔知移民同長期逼留之間有咩分別?
定你純粹target本護照去
香港人低下工種都餓狗搶屎咁搶着去做
我諗我大概估到你想問咩,但為免討論錯野
你係咪想講永住同歸化?
我聽過幾單十年左右都排到公屋
你真係肯拎最低工資就得
但大學生出嚟做嘢十年都起碼3-5皮人工啦
去日本唔係日本人好難上到呢個人工

我純粹唔同意果邊職場環境好過香港
我識啲人去咗日本做嘢都係忙過香港
但其他方面喺日本生活係幾好
起碼啲嘢好食啲住係平啲
日本永遠係一個岩旅遊唔岩打工既地方
又可以BLOCK一個傻閪
pewdiepie
地獄級既係日本職場文化。日本有多黎自歐美既公司
其實你哋係咪ai 操控個個講同一句
定係你根本唔知想移民去日本嘅人究竟係移民定長期逗留?

會唔會有大部分人想離開香港去日本生活嘅人係無打算理自己有無投票權?
自己有投票權=大量中國人有投票權
高端人材喎
根主打中文都一舊舊
會唔會諗多左
我持平啲咁講
唔好話水唔水人先

日本人可以一個食燒肉,一個人唱K,甚至同女人夾唔到就選擇2次元
去咗日本生活嘅就學下日本人呢套
唔好咁在意香港人點睇自己生活緊嘅地方係點
唔係 我講緊係旅遊visa但長期住日本
同拎長期visa住日本嘅分別
日本啲年青人自己都唔care自己有無投票權啦講真
不如諗下加拿大二線城/小鎮
都min pay=無嘢輸
香港人自殺唔多咩
抄狗勢力係全球最低智組織嚟,連登有咁多諗下都知咩事啦
日本求外國人才 (X)
日本求識日文(business level/native)既外國人才 (O)

但講真如果你日文咁好
你唔使靠呢個visa都搵到工
唔好意思 想問一下
當符合條件,香港做左十年野,百大畢業,年薪計番匯率過左2000萬yen,唔適日文。

咁當我囉到visa
最快住一年可以囉到永住權。中間係咪要係日本搵到份2000萬年薪既工,做夠12個月?

如果唔好采搵唔到工,或者搵唔到咁多,係咪無永住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞