日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
但大公司先比較肯接受外國人,貪外國人黎得日本點都有多少料到
中小企都想揀返日本人
岩岩apply左,期望第一站去福崗先
點apply?香港日本領事館?
聽人講日本年輕D既公司無咁重企業文化
或者海外/ IT公司咁
所以日本經濟,呢十年基本上玩完,唔會有大起息。啲外資日籍高層大多數仲有滿滿守舊基因…
日本旅行就ok
返工就不了
小日本啲職場文化仲地獄過香港,又排外
日本做野想搵錢建議留港,日本生活水平雖然係幾好,但係存唔到錢,人工隨年資上升(傳統日資公司)
利申:在住日本
有無護士手足成功移民日本?
但都有好處
起碼少咗大陸人同印度佬
拎二三百萬港幣嚟日本返IT工有冇得諗?
聽講話日本仔好興開完工要去居酒屋食飯,食到半夜但第二朝要返工
外資就唔會啦
呢到講野嘅全部都冇住過日本
住過日本表示亞裔係日本一定吃香過歐美裔
搵到外資公司嘅話 生活可能係世界top tier好
讀緊it個班高學歷學生哥強烈建議呢個時間點去日本闖
係日本被社畜虐待死都好過係香港
關咩事 日本人變到鍾意食三文魚都好,同日本職場係唔係地獄級有咩邏輯關係?

用喺當地發展好好的例子去講當然唔會地獄,放眼邊度都係,要講只能講一般人的例子

一般人由低做起,每月搵幾多?基本開支例如食住行,保險同稅你又知唔知幾多?

搭上絕對唔算友好嘅職場文化。
先輩(指)點後輩,男女差別對待,OT,放唔到大假。
努力做嘢就會短時間升到所謂發展好好的位絕對係幻想,要埋堆要social湊大佬。咁又會連返去後輩俾人點同玩,我做咁多年日本公司見唔少。

我唔會話全部日企都係ブラック企業,但講到地獄級只係都市傳說,真係人唔笑狗都吠。

想吹奏水人隨便繼續,我就有果句講果句。
行得高端人才計劃就唔係普通打工仔待遇啦
踏出第一步好重要,第一步都唔踏出講乜都冇用
都係大把中國人 無咩印度人就真既
大把歐資美資係香港幾chill
香港人冇乜邊個頂得順日本職場文化㗎啦
起碼數量少過外國先
唔好玩啦 日本人根本就睇唔起其他亞裔人,外資expat 大部分都係白人黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞