日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
似你戇鳩啲喎
我喺日本做咁多年嘢
極少OT
年年加人工
租平過香港幾倍呢啲都廢事講
你未去到個個數當然唔係咁諗 好正常
如果錢唔重要嘅班人開公司都唔洗去乜鳩開曼群島
若果日本幾年前肯推類似CA或UK的救生艇計劃, 已搶去不少XG人才, 肯定係雙贏
第一: 你又知我未去到果個數?
第二: 唔係講緊錢唔重要,你去到移民要考慮既野好似我講咁唔會有完美情況出現
去得移民對我黎講錢固然重要但係更首要既係自己究竟想係邊度生活
如果唔係好似我講咁你根本留係香港就 ok唔洗考慮其他野

而你考慮其他野既時候有 d野係同錢唔同冇得改變: 地理位置、文化等等
你講緊過 2000萬年收到交 40%+稅但係去到英國都係 40%起跳 (我即刻 Google出黎有錯都未定,歡迎指正 )
我當你日本個稅去到 45~50%
2個地方當你去得英國要已經要交 40%比相差果 5%對我黎講唔係真係咁大分別
果 5%既分別唔會令我本身唔想去英國令我最終去英國
因為錢收入以至稅制都係黎緊幾年甚至你移民之後果幾十年都會變既野

係人都知錢重要,但係你而家講緊你移民離開一個公認全世界最易搵錢既一個地方既時候,我唔認為會因為某個地方交多 d稅會令到你唔去囉
唔怕做到隻狗
反正我起日本前有一舊錢起度
連埋股息都夠起日本生活
間中睇佢 唔係就佢老婆應該會繼續做
https://www.youtube.com/watch?v=aGuZMkl1hU8

有個唔係讀IT嘅香港人已經喺日本入咗IT行業搵緊1000萬yen
仲可以wfh
有fd大學畢業走去豊洲做買手算唔算大材小用
但人工成40萬円扣埋稅
生活嘅基本都係要錢
如果你去到外國但生活水平仲低過留係香港 咁去來做乜?
如果你完全唔睇錢 其實好易就可以移到民 根本唔會係到左諗右諗
你諗得咁耐即係你都係會用錢去比較2邊嘅生活
再講 係香港出糧唔代表要係香港住 一樣可以住外國
我香港交稅去日本住3個月來回香港機場或者留一星期再過去唔會好過我長住日本?
當然如果搵最低工資咁日本的確好過香港好多
日本嘅下限高過香港 但上限香港高啲
越窮嘅人過去越好
咁同你做生意咪奶囉
做同事就唔同講法啦
你個問題:
我香港交稅去日本住3個月來回香港機場或者留一星期再過去唔會好過我長住日本?

如果唔係移民的話 - 會
如果係移民的話 - 唔會,因為我咁樣係唔會有居留權等等移民之後我希望得到既野
所以我發現我同你講緊既根本唔係同一樣野

考慮移民咪即係講緊我唔係想短期逗留
所以我先一路講緊錢唔係唔重要,但係我首要考慮既係究竟我想係邊度生活
否則根本唔洗睇交幾多稅
再補充多少少:

- 如果你去到外國但生活水平仲低過留係香港 咁去來做乜?
呢樣我諗唔洗我講,移民之後生活水平低左既大有人在
但係點解都會移民我諗各自有自自既原因
我真係答你唔到
但係至少以我理解呢幾年一大批人移民既主要原因生活水平唔係最主要原因

- 如果你完全唔睇錢 其實好易就可以移到民 根本唔會係到左諗右諗
我由頭到尾都冇講過完全唔睇錢
唔好提醒連登仔

等佢地仲以為日本仲係打工地獄咁

可以減少競爭,我見啲移民左去日本啲大陸人

佢地係大陸微博b站貼吧全部踩日本,但係死都唔回國賴死唔走,一問原來係「洗」同胞減少競爭
啲仔女先慘
日本生育率東亞最高
香港極東地區生育率最低
咁你住過日本未?
ANDY哥
個樣差唔多真係方便好多
亞系歸國子女最方便
講日文唔講唔知你係外國人
搭地鐵唔會隔離個位吉咗
又唔會俾人日本語上手

需要時就pull the gaijin card nihongo wakari↗︎masen~
係香港都一樣
ABC生活方便過黑白鬼
你又岩喎清

其實小日本倭國真係地獄黎
生果又貴,稅又高,仲要孤島,有咩事等死
美麗新XG就唔同,背靠祖國,又受宇宙法保護,稅率全球最低,賺錢又易,仲可以好似樓上咁,搵幾萬蚊照痴屋企,個個月大把錢儲大把錢FING,識揀一定係留港,贏哂
移民唔係唯一嘅長期逗留
就算係住香港淨用旅遊簽去日本
只要有錢 你一樣可以留到90歲為止
定你純粹想講移民 而唔係長期居住?
咁我移民咗去日本 但又返返香港定局 又算唔算你口中所謂嘅理想移民生活?
淨係諗到MSL或者research類
- 定你純粹想講移民 而唔係長期居住?
我由一開始一直都係講緊移民

- 咁我移民咗去日本 但又返返香港定局 又算唔算你口中所謂嘅理想移民生活?
對我黎講唔算,因為我真係想一路係果邊住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞