日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
真,搵到錢咪有自由
有自由洗乜諗住邊度
係香港剩係得搵錢好
但如果錢唔係太重要既話
緊係日本生活正啦
所以真係取捨
仲有話長住不了班人好鍾意話日本排外
不外乎都係排外,稅貴呢類全世界任何國家都會有既問題

呢種人最好一世住香港,共享中国人的榮耀
其實呢移民咗去日本
你係咁滿意,而且開心嘅
你就唔好咁留意香港呢邊啦
香港而家變成點我諗留喺度嘅人比你更清楚
同英國嗰班移民咗之後就日日睇香港新聞日日期望香港會仆街一樣
利申:留喺香港純粹係因為錢 我認我冇用 其他地方我絕對搵唔到六位數字月入
香港如果唔跳反而會俾人覺得好冇競爭力
同老美差唔多
我並冇期望香港仆街
我係睇唔過眼一大堆人根本冇長住過日本,冇日本朋友
淨係旅行過日本,淨係睇過AV
但就擺出一副好了解日本社會咁既態度
次次一開移民post就放低一句
日本旅行就好打工地獄

我只係覺得呢d人根本9up
上個星期我陪屋企人參加京都導賞團
日本旅行就好打工地獄呢句話就出自入日本導遊把口
連當地人都係咁諗 你有冇諗過起身其他人咁諗純粹係因為連本地人都係咁講?
真呀,香港打份工都輕鬆上100k
日本好多時要創業先得
打工地獄成個東亞都係咁

所以仲要如果呢個係重點考慮去歐美啦
又未到輕鬆嘅 不過一般幫公司搵到錢嘅員工 收入絕對唔會差得去邊 因為香港嘅跳槽文化 有實力嘅員工你唔諗方法留住佢 你只會冇咗更多嘅錢
冇乜道德嘅包袱 作為一個既得利益者 呢一點我幾欣賞
個日本導員係咪係香港番過工先?

我兩邊都番過覺得香港地獄好多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞