日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
有朋友係台灣被extend依家就係plan緊去日本
捱夠一年拎到PR先再諗啦
如果係望落係外國人(包括白人黑人)嘅話就比較易成功

如果係亞洲人例如華人韓國人台灣人……你真係自求多福

日本差別待遇仲嚴重過香港
你仲停留係日本人唔食三文魚既年代
個個日本打工post都有on9係到copy and paste呢句傻閪野
你仲停留係日本人唔食三文魚既年代
華人去到日本=南亞人在香港/連登,甚至更差
我個鬼佬同事講既啱啱好掉轉,佢日本生活左好多年,老婆日本人,前3年先返澳洲。佢話西方人係日本做野好多時連融入都難
你誤會了,我無話佢地對西方人無歧視喎
日本人不嬲排外

但如果日本對鬼佬歧視度5分,當中夾雜啲“唔敢接近”嘅態度,
對華裔韓裔就係20分,而夾雜嘅係厭惡嘅態度
https://youtu.be/9u410qSFzK4

日本年青人都想走,你就鐘入去
其實移去邊度都有人踩
自己開心咪得
係日本打工
輕鬆過香港果陣
不過做果幾間同事都係外國人多
所以唔可以做參考
講下 point 都還好
佢不斷 quote 返同一句...
做咗一年覺得佢哋目光太淺
做嘢太唔efficient
同埋執著無謂嘢(唔影響道德同產品質素)
又太重嘅上司下屬文化
頂唔順離開咗

(利申:美國公司日本分部次長)
如果做大公司應該多呢啲麻煩野
去日本做離地expat有無得諗
走去同日本人爭做社畜好on9姐
呢年開始難了, google amazon都炒人
去日本做生意係咪就冇社畜煩惱?
脫歐後,班東歐佬都唔屌既英國都大把香港人去啦
屌你老尾喇
Copy and paste日本旅行就好,住就不了先係真正居日港人
係香港人嘅都知多咗香港人嚟係冇好處

住得耐日本就會識唔去理唔關自己事嘅人點睇自己
仲咁擔心三唔識七嘅人點睇自己嘅人先真正未融入日本人嘅思維
你啲朋友有冇同你講人工幾多?
你用啲輕鬆工比較嘅話喺香港住公屋做part time 仲爽
日本人返工真係咁開心生育率就唔會咁低啦
我夠識人日本做嘢,唔辛苦果個搵得香港本身嘅一半
搵得返香港人工果個就狂OT
香港生育率低過日本喎老友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞