日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
你係人才?
加拿大都頂唔到仲諗移去日本?去到日本就唔洗做min. wage工?
日本一向守舊嘅職場令IT工種出現嚴重斷層
人手短缺嚴重 IT技術又落後

上jp.indeed睇下就知而家佢哋瘋狂請人 冇經驗 冇學歷都有人請
巴菲特都睇好日本後起經濟
衰咗咁耐可能差不多係時候慢慢起返
歐美IT爆破 可能去日本發展可以殺出條血路
請外國人嗎?
日劇都有
一大班強國人考到護士啦
仲係選擇題
一見到呢d comment就心諗做乜7?
好似個個都長住過日本咁
睇一兩條youtube片就當自已係移民專家

點解日本會谷第6針
有朋友去左日本做外資 佢話同係香港做外資感覺一樣
佢講過想搵錢就唔好去日本 係事實
但如果本身有少少錢 去日本搵partime工hea住生活係可以考慮
個個去日本都係享受硬件,社畜工作生涯你避到一半已經當贏
咁你fd有冇返黎?
冇既話個邊應有野勁好勁吸引
對最後河野太郎為首推昆蟲食有咩睇法?
咁人工呢
日本多工作機會過加拿大
但人工少
特定技能2號擴大了
文科都請
日本人工低係事實
自己開頭去做都少香港3成,仲未計扣稅
不過公司有3房社宅,交通費又唔洗自己出,生活質素黎講真係完勝香港。OT方面有補水,我就毎個月20個鐘內。係香港日日OT去到8,9點,仲要無補水。D人又對你西口西面。

可能自己做大公司比較幸運。中小企應該比較多黑企,而去日本既大部分外國人都係做中小企都係事實。

想擺脫黑企首先自己要有bargaining power,香港都係咁架啦

我自己經驗就覺得香港地獄D
而家D大陸人去都係自己做生意啦
鬼會打工咩,開下D翻譯,開下商店,頂死返日本人

中國平價蔬果店攻陷日本!店舖急增爆買 日本老闆嘆:無可能鬥贏
https://lih.kg/3371561
最重要唔識日文冇得玩
兒登仔係咁
咁本身一年都有180日
日本,台灣,泰國旅居咪得
一人一句旅行時會講嘅老土說話
https://lih.kg/bybOOQV
#19 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

又係你
日本生活成本咁低
屋租伙食是但一份アルバイド都夠維持
分分鐘仲有淨錢比你花天酒地
而且好多低下工種都無人做
(唔同英美澳加,想番便利店都要搵成個月)
想做正社員,亦無叫你一定要入老屎忽公司自尋迫害
加班文化比起武肺前都少左好多
(以前10點幾地鐵都仲好多放工既人,而家7/8點條街已經靜過鬼)
而且文化相近
唱k碌令shopping全部都有
出街食飯又平過香港咁多
(なか卯/王將 800羊已經食得好飽,
香港晚飯出街就算大快活定茶記,67十蚊港紙走唔甩)
唔計visa同永住難度
最卻步既只有語言呢點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞