日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
你唔好FF單純讀完就得咁簡單啦
IT係吃香 但你要同全世界既人爭
論英文又唔係標青過人
論IT砌code 你有無其他人既logic咁好先
重未計你未揾到工 住邊 食咩
日文呢? 日本租樓好撚柒煩
好撚多都唔願意租俾外國人
即係你要挨貴租/避遠地區
唔好單純覺得讀完IT就搞掂
分分鐘你apply visa去做啲3無既工重好過你揾IT
我拎左日本護照,開埋po教連登仔移民日本
但係每次有關日本移民po,都有一大堆人明明未去過日本生活,日本朋友又冇,淨係去過日本旅行同埋睇av
就好似好了解日本社會咁,一有日本移民po就留一句
「日本永遠係一個岩旅遊唔岩打工既地方」
跟住就走左去

所以我已經放棄左出教學教人移日,
你地鍾意點諗就點諗啦,我作為日本人都唔歡迎港豬移過黎
師兄有份坐緊救生艇係外國做緊foodpanda?
你又知佢英文唔掂?你又知佢logic唔掂?

你所講既問題,你去到世界任何一個國家都會遇到,包括你留港都會遇到,

照你logic即係邊撚度都唔洗去,留港做港豬最好
你係未又係良知大過一切個啲傻閪

你成套諗嘢mindset都代表緊你唔係搵嗰個數既人啦
係香港呢兩樣勁既話
一早有能力走啦 重洗係度問乜Visa咩
用下腦啦 一味話留港撚 有春用
屌你句「我作為日本人」好撚中二

香港少襟件傻閪都好事黎
我真係唔覺得蘿蔔頭同我文化相近
咁咩地方同你文化相近?
對大家都係好事黎
真係大家win-win
我又可以恥笑你繼續做中國香港港豬
你又可以慶幸香港少左件我呢d咁既傻閪
自己喺地獄就指手劃腳

好正
咪香港囉
我諗你仲未明白,
港豬眼中係冇一個地方好過香港值得移民過去
同蘿蔔頭相處有無咩問題?
起碼問題少過同港豬相處先
香港仲低 即係香港人應該去日本啦
西方國家
有冇睇過香港生育率
加拿大最低工資都吊打留港大學生啦

吹得就吹 5毛狗

係加拿大不知住得幾爽

租又平 人工又追到香港 雖然做嘅工種唔同左
但同日本仔打交道好似你識做人識social 都無用咁
同香港人同大陸佬你識玩就一定有著數攞到
掂就唔會係加拿大得min pay 工
起碼問題少過同港豬相處先
但同日本仔打交道好似你識做人識social 都無用咁
同香港人同大陸佬你識玩就一定有著數攞到

你個「好似」係邊度聽返黎?
又黎道聽途說就當真
咁唔代表佢去到其他國家都一樣唔掂

我雖然依家係日本唔算好掂,但起碼我生活得好滿足

如果我留港的話,

我會係垃圾一件,又毒又柒學歷又低既公屋仔失敗者
無話佢去日本一定唔掂,只係回覆你果句你又知佢英文唔掂?
咁實情其實係點
同日本仔有無話點樣打交道有利?
比起港女架妹主動勁撚多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞