日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
返過幾年大日資公司
其實又冇乜野
係返工準時唔可以遲
每個月要開例會傾下計
一個月有2-3日補水OT
萬一太夜又另有飯錢同的士錢
又出3-5個月bonus
不過冇乜升嘅升會,按年資升
公司福利好但同事閪到爆(閪嘅都係香港同事)

之後返港資剛剛相反
OT冇補水冇福利冇車錢但可以遲下到
勤力或擦鞋多少少升職機會
老細又閪同事超好

我諗有D似日本同香港社會嘅縮影比較
望落大家屌個 VISA冇用、日本不了:
- 唔識日文個 VISA都係冇用
- 日本搵唔返香港個人工
- 日本工作文化地獄

有冇諗過其實人地個個目標根本唔係你
學某位巴打話齋,如果你真係有本事、有 bargaining power
其實好多上面講既問題根本唔存在:
- 唔識日文: 你如果真係想移民過去、長期係當地生活我相信你就算事前唔識去到都一定會學,以我理解仲解決左好多人隔海搵工要公司幫你搞埋 VISA既問題
- 你叫價就算未去到搵得返香港人工,都唔會差太遠甚或至去到日本當地人既"地獄"水平,所以有人話日本後生仔都想走都係唔 make sense,因為而家講緊係你逗住高本地人好多既人工去生活,仲未計生活成本同質素,呢 d其他巴打都有提我就唔再多講
- 去到工作文化都係同第 2點一樣,你有料其實係你揀工,工作文化咪自己揀間外資黎做,再唔係都有巴打提到有部份公司其實都開始去地獄化

去到移民基本上係冇乜可能有大家想像既完美情況出現
又要逗返香港人工交香港既低稅、去日本又話唔識日文、去美國又話通街有槍不了、英國又話遠又重稅、加拿大又話悶又多中國人
其實你個心態根本錯晒,又或者唔適合離開香港移民
呢啲人去北韓應該比較開心
人手由政府規劃好?
職場上仲係大把
好多人努力做陸客生意
喺加拿大就唔會諗日本啦
日本公司其實都幾難入,除非日文好好
所以咪同支那畜喺個籠裡面嗌生晒一樣
咁11個行頭想做邊行
最近佢都脫離左社員生活,做freelance。
唔駛俾上司牽住鼻子走。
話就話改緊,唔係幾年就改得到,花一代人既時間就差唔多。
個計劃最有用係唔洗花錢去日本讀書如master或日本語學校,唔洗有JOB offer係手就可以申請最長2年在留資格
要死喺香港都冇人阻你
點解? 係咪佢地唔興跳槽?
我就係香港搵50幾萬日圓月薪:+痴屋企+唔俾家用
應該係去到搵到工就要即刻轉技人國或高度人材VISA
日本算全亞洲最高生育率
同兒登仔講冇用啦
成世喺香港住豆豉咁大間房睇下日劇睇下content farm當真
你班傻閪計下自己幾多分先啦
係高端人材既你自己咪係控制職場風氣個條友
真係有本事、有 bargaining power嘅人更加唔會去日本
日本2000萬年收要抽成40%+稅
正常拎呢個數嘅人一定係去低稅國家
再直接拎travel visa去日本住3個月wfh
仲邊會咁弱智去硬食重稅
你講到錢高於一切咁其實直頭唔會離開香港添
cls、你將個重點講出黎
人地點駁

不嬲全世界都係歡迎 有錢/有才能ge人移民
係得兒登覺得自己搵開2,3萬可以移民
然後吊人地國家搵得2,3萬慘過做狗
呢啲concept真係cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞