日本個高端人才計劃開始左

414 回覆
10 Like 89 Dislike
傳統唔一定差

反而如果你響香港做日資公司,有接觸過嗰邊啲中小企,其實搵到伯樂都唔出奇。
唔係間間傳統都係閪,好多中小企好撚有heart好人性化。
但呢啲機會已經唔係拎到個高材過去搵就會有,而係舖好路先過去。
我親戚喺練馬開工廠,我就覺得好唔掂
日媒《週刊新潮》報導,香川照之於2019年對女公關做出揉胸、強脫內衣等性騷擾行為,導致對方罹患創傷後壓力症候群(PTSD)。他的經紀公司證實這項消息,他後來也在節目中鞠躬道歉。

沒想到這起事件還沒平息,《週刊文春》又指出,香川照之過去與劇組聚餐時,酒後毆打過一名女性工作人員。

香川照之毆打女員工照片瘋傳 網民紛指表情如惡鬼般恐怖

喺日本,老屎窟打年輕員工係文化,莫講話枕頭營業
唔知佢經營狀況

不過如果佢有錢賺,可能只係同你唔夾。
香川佢去夜總會喎,好多似仲要六本木

香港以前有夜總會,嗰啲女本業就係陪訓,有乜出奇呀?
你真係睇少啲八掛好過。

香川仲要藝能界上流,佢去嗰啲夜總會對大部分一般人嚟講一世都唔會去嘅地方嚟,你攞嚟當普遍係你柒。
《週刊文春》又指出,香川照之過去與劇組聚餐時,酒後毆打過一名女性工作人員。

周刊文春都唔信,唔通信你班連登仔鳩噏?
鄉下中小企冇乜資金升級轉型
幾十年嚟靠員工長期OT應付生意,做精密板金
如果食老本夠過世唔使打工, 咁移民日本有冇得諗?
香港都有一線明星出名性格差啦
關普遍職場乜撚嘢事?

你試下同日本人講女公關キャバ嬢 做枕營業好黑暗,我諗十個有十一個都笑你On9青頭
第十一個係條女
其實唔係尖端製作所都係夕陽行業,有啲已經得返社長自己一個,都仲做緊,真心CLS但又仲有單先神奇,
記得上年interview
Application engineer 呢啲打雜位
都要同幾個HKU CS first Hon既印度人掙
你文盲定智力有問題?

劇組聚餐時,酒後毆打過一名女性工作人員
香港都有兩班警察各自放工飲酒,變成互相爆樽

係咪等於普遍香港職場都鐘意爆樽

你都On99
日本職場欺凌榨取多到日日都有

導演榊英雄

日本知名導演兼演員榊英雄,日前才被4名女演員控告性侵而公開道歉,並聲稱已得到歌手老婆榊泉的原諒,希望生活能恢復平靜,但沒想到事隔不到1個月,他再度被媒體爆出還有另外3名受害女性並公開他超變態的行徑,再度引發話題。

根據日本媒體《女性自身》的報導,一名自稱曾與榊英雄合作的攝影師,近日收到3名女演員告發,其中一名A女表示當時在服裝師的陪同下,前往榊英雄的事務所洽談演出的服裝事宜,但榊英雄卻表示因劇中有「性事場景」需要單獨討論,便將她帶到會議室,但沒想到看完性行為相關影片後,榊英雄便起了生理反應,接著在未得到女方的同意下強制性侵。

另一名B女也被榊英雄用同樣手法帶到會議室,並表示因片中有裸戲需要她脫衣服試演誘惑男性的橋段,之後就遭榊英雄性侵,雖事發當時B女想逃,但又擔心演員生涯會就此結束而不敢抵抗,最後被性侵得逞;而C女則是受榊英雄邀請至居酒屋吃飯,說要找她討論新戲的內容,C女便放下戒心赴約,但離開居酒屋時卻遭到榊英雄強行拖到巷內,壓下她的頭與肩膀逼迫跪下,強行做出不雅行為,甚至威脅她「給我安靜」、「我殺了你喔」,事後又若無其事的送她回家,可怕行徑讓她毛骨悚然。

Google 園子溫
你唔去Google 楊受成?唔去搵塞春卷打Golf?

你都On99仲係講娛圈嘢。
日本知名「Cult片」導演園子溫,被兩名女性指控性侵,並指園子溫嘗試對自己「潛規則」,提出要她們出賣色相以換取演出電影的機會。其中一位曾告發園子溫「潛規則」手段的日本女演員千葉美裸,近日傳出消息指她去年12月在家中自殺身亡,終年36歲。

據日本媒體報道,千葉美裸自殺前並未有留下遺書,而她告發「潛規則」後,因為收到大量中傷、負面評價,在多方面壓力下令她最終自尋短見。

來自日本的女性週刊《Shukan Josei》。一位日本電影發行商的行政人員向雜誌透露:「時至今日,仍然有導演能夠毫不猶疑地對女演員說:『如果妳與我發生性行為,便讓妳演出角色!』他的電影廣受好評,令很多女演員希望得到演出機會。他毫不在乎地利用這一點侵犯女性。這個導演叫園子溫。」

當她拒絕後,園子溫便請另一位在他電影中演出過的女演員進房,當面與這位女演員發生性行為。而當在場這位女演員深表震驚期間,助導便請她離開,還以為助導向她提供協助時,原來對方企圖將她帶到情趣旅館。

日本枕頭營業產業鏈
日本政界都大把,乜乜議員用公費玩SM俱樂部,帶J K學生去開房。不過連地位高老屎忽咩事都冇
政界去幫襯風俗業,又乜鳩枕營業呀?
人地啲嘢本業就係風俗

反而日本成熟產業化先好,唔通好似香港嗰啲PTGF枱底先叫好?

你係咪弱智㗎?
因為香港d 人唔mind 做細公司?
理由係覺得你未必係以旅遊做目的
你冇得拗
可能可以 亦都可能拒絕入境
點解唔會可以拒絕入境
講你停留時間太長已經夠拒絕

補充番唔係一定
林寶之後就係買撈
Ching 咁有料都係留番響香港呢d福地啦
唔好咁啦 大家都係住日本 都知住得日本嘅人咩料
講真如果我可以住香港買林寶我都唔會走來日本咁耐
係香港公司唔介意人跳槽,變到跳槽成為常態
之後大家要爭人才令到人工可以3級跳,繼而變到成個社會都興跳槽

好多傳統公司睇忠誠多過能力

外國正常公司好易搵到人一做做左10年以上

同埋佢地係睇年資出糧。佢地本身都無跳槽會搵多好多呢個concept
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞