日本係咪S級旅遊國家

832 回覆
674 Like 68 Dislike
大致同意,

不過應該係日本連澳洲(B頭),冰島(S),德國(B頭)荷蘭(B頭)都比唔上。

不過連仔淨係有錢去日本,唔知道日本係文明國家只係B尾
日頭行古蹟比人扒荷包,夜晚番酒店間房比人爆撚埋,護照都無埋,佢有心偷你幾小心都無用,人地幾個圍你一個點玩都得

仲話完勝其他地方
如果日本S,香港都有A
日本最多都係A,香港B,台灣F
唔係,上兩個月前去服務性行業d 人西左好多
曲高和寡
有雙餸飯
交通算係咁架啦
你鍾意咪S級囉
三大菜系個概念成19世紀嘅事黎,嗰陣資訊唔流通,個個見到d新野都會覺得正,同埋當時係鄂圖曼帝國時期,多少都會令人誇大左土耳其菜,今時今日我諗個個揀日本菜/意大利菜/東南亞菜都未輪到土耳其菜
意大利?are you kidding me?
咪就係
去完一次羅馬已經唔想再去
你係食過好多土耳其菜定係你好了解世界各地其他人既口味?
成個大阪城都係鬼佬排隊
夏天去日本 真係死得
熱到仆街已經冇興趣

D街賣既野又下欄又唔吸引
去過韓國食海鮮未?同一個海但係平過日本,整法一樣

另外,日本牛你可以話佢打邊爐/壽起燒好,不過牛扒同石春燒肉都係美國什至澳牛好,再者日牛係香港都並唔貴得幾多,除非你日日食,唔係既話搭飛機食個一餐半餐並唔覺得化算

再講種類,全世界有邊個地方夠香港黎?你大阪一餐閒閒地都講緊200蚊先埋到單,除非你餐餐食牛丼個d,咁不如咪撚去
係呀,既然世界各地人人口味都唔同
咁我想問你點解會有三大菜中法土耳其依個Term先?

某程度上一定有客觀因素架

煮法?(蒸炒煮炸炆燉焗???)

製法?(熟成,醃製…???)

取材選料?

唔只土耳其、其他國家嘅菜我都食唔少
我想問你土耳其菜係客觀因素上邊方面比得上中法日先?

我想跟你學下嘢呀
不過我諗你就算google 完都好難搵到架啦

問心俾你簡你會食日本菜定土耳其菜呀

得罪講句就算排意大利菜先都未到土耳其啦
去過歐洲主要城市三轉,去過中國上海北京西安敦煌青海西藏零南四川稻城,東南亞國家去過泰同韓國,而家每年去日本兩次,雖然睇風景的確係歐洲同中國壯麗好多,但交通治安住宿同便利真係日本世一,食野都好少中伏,去其他國家出街想搵個廁所有時都難,巴士又脱班甚至停開(歐洲),意大利買巴士飛既櫃位可以今日開聽日唔開,明明班車係有出現。所以歐洲或者中國都值得去一兩次,但常態化就首選日本囉
去德國都係食Kebab
你講到日本無呢d… 日本仲密集啦
意大利d治安都S
日本同中西歐都去過晒。
井底蛙先比級,樓主次次返啅日本係佢既事。
我就鍾意每次都去新城市新國家。
就係因為言語不通你知覺得佢完美

聽得明你就知比人笑住劏/串
其實係
就咁掉個"歐美自然景觀仲靚"無乜意思
你要講旅遊一定比較埋配套
如果唔揸車,你諗下7日喺日本去到多啲地方定歐美多啲
樓上攞中國俄羅斯比就更加戇居
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞