日本係咪S級旅遊國家

832 回覆
674 Like 68 Dislike
我重點係意大利唔係巴黎
咁你講巴黎做乜春?
巴黎治安點差關我咩事
重點係意大利治安唔係真係咁差
但真係一個好值得探索嘅地方
歐洲嚟講佢都絕對係代表
無論景觀建築歷史食物
我嘅意思係冇高低之分,咁意大利去到日本可能覺得靚過自己架

地域多樣性,係意大利唔會見到入榫建築,意大利人見到日本建築可能都會讚嘆架

咁歐洲人去東亞係咪會冇Feel,覺得東亞係垃圾

你排得高低本身就唔尊重文化,開眼光就係去歐洲中東,姐係其他都係次等

再加上現代審美觀由西方引領
Dresden算係全德國最靚
大城市工業風我唔識欣賞,鄉村地方又真係好鄉下
啲火車站又無瑞士嗰啲咁靚
德國腸豬手啤酒食一餐半餐過下口癮就夠,食多餐都會嫌滯
德國我係去過就算

如果你鍾意睇建築物,維也納同Florence 係我去過嘅地方嚟講,會想留低生活的
好多地方都好靚,成個地方都好有藝術氣質
咁又珍

諗起香港嘅戰前唐樓好散又保育唔到

但廣州求其一條街嘅唐樓都靚過同多過香港

山西保留到都係因為氣候乾燥

西方建築會向上發展,東方傾向向橫發展

用西方視覺去望高大會俾人有宏偉嘅感覺
日本服務態度係SS級
然後排落去我淨係諗到台灣不過都好壞參半,起碼無其他地方閪口閪面,都有B-C級

高級餐廳,5星酒店唔計
香港服務態度算係咁啦,
連世一日本依家服務態度都泊得住香港
其實係咪得你語言不通?

我身邊個個都識
小偷多你小心啲咪得你當個個都係賊
帶防盜腰包
夜晚唔喺街
書包長放前面
小心人潮
已經好大機率降低意外
咁你咁驚就成世正係去日本喇
泰國都唔好去呀
小心俾人捉去kk園
歷史深度會深過意大利?
我公司十個九個去旅行都係去日本,先前有個大佬次次都去日本, 差唔多去左30幾次 我都去左5次, 但再去不了, 世界咁大想去多d 唔同既地點
你係咪唔撚識做比較呀
你只用你去過既地方就要人認同你
然後人地話你聽其他地方 你又唔撚聽
痴撚線
俾人圍屌咁耐都唔撚反省
死都堅持自己岩 人地錯
現實一定好撚難相處
你公道

建築物:意大利
自然風景:瑞士
交通:瑞士
人:意十利西班牙人熱情好多,瑞士人比較保守,同其他德文語系嘅國家差唔多feel,法國人都幾多racist,唔識講法文唔會理你
男人:德國佬荷蘭佬都普遍幾靚仔高大
女人:瑞士女仔好多都好撚大波
食物:意大利世一,西班牙都唔差,法國有啲參差兩極
購物:法國意大利
文化:法國啲博物館好睇好多,但意大利嘅建築物靚啲感覺上好有藝術氣質

單純以歐洲首都嚟計嘅話,倫敦平均咁贏
最想居住:瑞士伯恩、意大利Florence,旺中帶靜
想一去再去嘅國家:意大利、瑞士、土耳其

利申:只係睇表面同感覺
香港嗰啲整得難食姐
退休唔會揀瑞士囉
貴撚到仆街
同埋就算你好撚多錢都好難入到藉
你結婚都好難入
大多數人去西班牙,有陽光海灘,平
我爬左po都有六七成
我估最大問題係你將旅遊等同左歷史/建築/人文
但旅遊包含嘅嘢太廣泛 呢d只係其中一環
就算佢歷史幾悠久 建築幾宏偉 都只係佔好細比重
而歷史對你個人黎講就係最看重
人地講嘅S級係多方面評價 你就將其中一環嘅個人評分當成綜合評分....
仲要一開波就去否定人地個綜合評分....
如果你只係睇歷史/建築 應該話意大利係一個值得考古研究嘅S級地方 而唔係旅遊
其實啲小偷係鍾意偷啲好obvious好招搖嘅遊客

1 成身名牌
2 拎住一個個名牌紙袋啱啱去完shopping
3 大大部單反+風褸+背囊嘅tourist look

我啲朋友比人偷嘢嗰啲都大大個名牌logo袋
我自己一條友去都未試過

買完嘢就返酒店放低,唔好一抽二抽咁,行裝輕便啲無咁似遊客
喺車站要學識買飛,唔好諗住有好心人會幫你,嗰啲會偷你嘢你買飛仲要拎個銀包出嚟,好大個easy target

仲有要留意小朋友,嗰啲都有機會係小偷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞