日本係咪S級旅遊國家

832 回覆
674 Like 68 Dislike
啲泰國人癲㗎
我未見識過一個國家嘅人咁崇洋
有次個泰國妹話個鬼佬好靚仔

我一望過去,屌喇星,又矮又禿頭有肚腩40歲阿叔嚟
中環是但一個鬼佬都屌打
佢真係心心眼咁撚樣,屌

你話啲鬼佬去泰國屌女屌到陽痿都得
重口味嘅嘢大把
佢哋lgbt文化又開放咁多,成日見啲鬼佬拖住個身型細粒嘅泰仔
全香港人你識晒呀
屌你老母戇鳩仔!
去個旅行都要防盜包 又小心呢樣果樣
遲下洗唔洗著埋避彈衣
我就係睇過一套嘢講二次大戰
其中一集講德累斯頓大轟炸先想去睇係咩樣
點知就鍾意咗呢個地方
傻閪
俾人圍屌最多一開始係我態度的確差
代表我論點有錯?

巴黎治安差又柒關我咩事
一定要去過哂其他地方先可以出聲?
我一開始就係講意大利
係你地拉其他地方入嚟講
你話得意大利係廢國家就知你個人係咩料咩都唔識
你可以話佢又臭治安唔好多賊
但你都檢討下自己先喇
瑞士嗰邊睇阿爾卑斯山脈係靚好多
我估係陽光日照問題

前面仲有啲小山丘襯托
去到法意睇就變咗鄉下咁
瑞士睇就係仙景
日本咁近 一個long weekend都可以去
咁年年去係真係方便嘅

要請2個禮拜假去長線旅行,大部分人都係幾年先一次
野食真心唔掂
除此之外都正
咁我片面咗
不過旅遊我著重當中嘅觀感體驗
如果治安唔係太差
我都會俾好高評價
包括印度
因為除咗靚
佢多元化嘅背景先最重要
例如萬神殿同梵諦岡博物館嗰種咁前無古人嘅創作
呢種震撼係令到我會俾S級
當然你話A級都得
治安衛生意大利係冇咁好
佢根本為反而反

羅馬時期同文藝復興保留落嚟嘅遺物建築
同歐洲其他地方比都已經係一絕
意大利仲有多元化嘅風景
又有阿爾卑斯山
用港韓台比真係太過分
你睇吓佢個準則先啦

佢首先除咗食物嘅多元性同歷史之外

佢會睇社會富裕程度,有王室嗰啲先會發展到高級精緻嘅菜式,食材用料都係頂級,而且係會有文字上嘅保留同文化傳承

其中最重要嘅因素係要睇佢對周邊國家嘅影響

中國影響成個華南,日本韓國東南亞都離唔開米同豆製品(包括豉油)

土耳其菜用嘅香料繁多,影響大量中東國家,以及印度

法國呢佢唔係法國菜有名,而係有個叫做escoffier 嘅法國佬製訂咗一套法廚嘅標準,成個廚房運作系統流程都寫得一清二楚,嗰時開始所有西廚就有一套標準可以跟,影響埋全世界
咁法國都有王室都輝煌過

三大菜系唔係睇啲嘢好唔好食,係睇對後人嘅影響
一個國家東南西北食嘅嘢都會唔一樣啦
Dresden 我亂咁食
火車站係冇咩特別
街景都一般
但佢重建嘅皇宮同博物館係我見過巴洛克式風格最靚
同埋啲珍藏都係多得靚又好好睇
咁冇話咁誇
小心謹慎啲就得
有幾寒酸著到幾寒酸
會好好多
真係咁驚就唔好去歐洲美洲非洲呢啲喇
文盲智識水平低

唔好咁大聲同人講丫麻
講緊德國一般食物
我最鍾意食嘅德國嘢係個醃酸菜
香港人口味偏淡,重油重鹽嗰啲食一餐半餐就夠,所以會鍾意食日本嘢多啲

啲珍藏都係因為有段時間有個王室喺度,維也納嘅博物館仲多呢啲嘢睇

順帶一提 維也納啲嘢食都唔錯

歐洲文明要follow the money
邊度有錢邊度自然就會靚
日本跟本依家已經閪到一個點,尤其東京大阪,一係當你水魚,一係就叫你慢慢等
我咩文都識就係唔識日文
你著撚到成個乞衣咁咪撚學人去旅行啦
去跟班gipsy偷野啦 傻閪
我嗰時路過所以先去咗Dresden
係幾靚幾印象深刻
然後我去咗幾個德國地方都覺得好麻麻
所以Dresden對我嚟講係德國最值得去嘅地方

除非你鍾意研究一二戰歷史
咁去德國同喺書睇到嘅感受係唔一樣嘅但對我嚟講太沉重
咪玩啦,你去過日本買錶未?未排到你連問問題都叫你等,到你個時就明知冇貨都玩尻你叫你等幾個字比佢扮搵

香港係門口已經問定你想要咩喇
德國我好似冇咩啱食
食親都係德國腸
可能我唔識搵所以冇咩好食

維也納嘅博物館我都有去過
但睇啲嘢好似有啲唔同
可能Dresden巴洛克式風格太明顯
我印象會深刻啲
不過維也納有個博物館我當年好似行咗八個鐘都唔係幾行得哂
嗰個博物館應該係僅次於梵諦岡博物館之後質素最好同數量又多嘅博物館

另外維也納嗰時冇錢
所以食kebab多
戇鳩仔
窮遊有窮遊嘅玩法
帶啲基本野足夠
預多啲本錢去就得喇
你鍾意咪帶哂成身名牌去旅行
著得寒酸啲都係保障自己
日本咪Dior / lv / Gucci 未幾千,Chanel 同勞一樣咁制
不過未到你唔撚理你炸嘛
法國就真係抵屌喇,又平等個時門口又會同你吹2咀
屌原來係真癲唔係假
意大利世一啦好未 食完藥記得抖下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞