[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
polyu同bu比,咁多專科的poly竟然連影都無

樓豬明顯shitty /bu😂😂😂😂

埋大仔唔好沖出黎柒啦
Poorly勁個堆專科根本同中環扯唔上關係
Bba 同it黎講 埋大又係垃圾

Damn true
有無鬼佬踩單車返工條片?

https://www.youtube.com/watch?v=_2KKO3VEHT0
係咪呢條,好癲

見到我屋企

其實佢踩單車衝落去唔爽,唔知返屋企都係踩單車定揸車

中學篇:

DGS > 國際學校 > 英國寄宿學校 > 其他本地名校 > 其他本地學校 > Maryknoll (在DGS眼中)

SJ點評:中!

polyu同bu比,咁多專科的poly竟然連影都無

樓豬明顯shitty /bu😂😂😂😂

埋大仔唔好沖出黎柒啦
Poorly勁個堆專科根本同中環扯唔上關係
Bba 同it黎講 埋大又係垃圾

Damn true

係咪有閱讀障礙呀,根本個list好多野同中環都扯唔上關係, 只係唔少人嘅偏見排行榜
留名
返中環果啲好多都大陸閪

https://www.youtube.com/watch?v=_2KKO3VEHT0
係咪呢條,好癲

有冇佢踩返上山條片?
白痴仔,HKU 唔係 .edu 尾

咁Harvard 都係alumni.harvard.edu 不過係forward address 黎

明就得啦

係咪呢條,好癲

有冇佢踩返上山條片?

好想睇

係咪呢條,好癲

有冇佢踩返上山條片?

好想睇

4 個鐘唔知上唔上到山
engin真係sosad
手錶篇:

Patek Philippe> Rolex Daytona > Panerai > 土豪味10大名錶 > Apple Watch > 其他Rolex > 唔帶錶 > 其他所謂瑞士名牌錶

誠哥隻Casio / 精工 > 以上全部

SJ點評:勞力是無止境,活著多好,不需要靠物證。
就算搏到伯爵那地位 和蕭邦的雋永
賣了任性日拼夜拼忘掉了為什麼高興

擁有汽車篇:

RR > 大牛/麥拿侖 > 法拉利 > Bentley > Aston Martin > 瑪莎拉蒂 > TESLA> Benz 寶馬 Audi > Lexus > 日本車 > 三菱 > 韓國車 > 比亞迪 > 東風牌貨車 > 五菱 > 遙控車 > 模型車 > Benz A/C Class, 寶馬 1/3系, Audi A1, A3, A4

SJ點評:媽!我得咗啦!我買咗架Audi啦!

護照篇:

美國護照 > 英國/歐盟/加拿大/澳洲/紐西蘭 > 美國綠卡 > 新加坡 > 台灣 > 瓦魯瓦圖 > 香港特區 > 雙程證 > BN(O) (除非英國佬改改唔要個O)

SJ點評:去到 d 咩 Asia Pacific 乜乜 Banking/Auditing/Corp Fi/Arbitration Conference就知道,身為華人,無美國綠卡或以上,邊有資格學人講一帶一路? 無關政治,呢個係事實。

英文口音:

Uncle Siu腔 > 楊岳橋腔 > 中學英文老師腔 > 爆粗的士佬腔 > 唔識講英文 > Treegun腔

Shame on you! You go to office do what!!!!

興趣篇:

勞力士帆船賽 / 攀山 (艾爾卑斯山或同級) > 滑雪 > Tennis / Golf > Wakeboard > Rugby > 籃足球 / 行山 > 羽毛球 > 篤波 > 排球 > 乒乓波 > 打麻雀 > Pokemon GO

SJ點評:虛擬場景 -

女:你玩開咩運動架?

男:滑雪。

女:(心心眼)

Gym篇:

房企Gym房 > 樓下會所 > PURE > FF > 鐵館 > 公園引體上升桿 > 所有 Hard sell 的 Gym

SJ點評: 識玩,一定玩公園引體上升桿 ,曾經見過個鋼條阿伯玩晒花式,單手迴旋乜都得。

電話篇:

iPhone 7 > iPhone 6 > iPhone 5 > Blackberry > Samsung > iPhone 1,2,3,4 > Nokia 3310 > 小米 / Samsung Note 7

SJ點評:用咩電話,都顯示出身分地位….

寵物篇:

Labradoodle / 豹貓 > 狗 / 貓 > 兔 > 倉鼠 > 無 > 其他寵物 > Pokemon GO

Credit: HKGolden

放假旅行篇:

去南美/非洲/印度 > 歐洲 > 美加澳紐 > 日本 > 台灣 > 泰國 > 香港行山 > 廣東省短線

SJ點評:去Exotic地方旅行,往往代表你已經去晒所有咩歐洲日本。日本都已經去過10次,呢D普通地方,已經滿足唔到你呢個世界環遊客。

幽默感篇:

睇完SJ篇文 Like & Share /心心 + 留言Tag friend > 只Share > 只留言 > 只Like > 無反應 > 留言鬧「無聊 / 以偏概全」

👍👍👍
呢篇文9成係保險狗打
老闆飲開東海堂咖啡,成日幫佢買
公司無咖啡機

利申: 老闆住山頂

做人隻狗都咁自豪
Cls整合
特衰好過BNO?
正評+分享
高質
樓主幾耐冇出街?

現在中環週街蝗蟲,仲係8-90年代咩

應該係你幾耐冇出過街至啱喎⋯⋯垃圾
睇吓你去邊個位嘅啫,真係搞笑

IFC office d𨋢聽到蝗語多過英文
其實幾好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞