[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
上面講maryknoll既人唔好無視呢篇文

真正的貴族

讀中學時,每年總有一天不用上課,教徒同學都去了附近瑪利諾修院學校避靜,非教徒留校自修。我沒信教,樂得在課室看小說,但也羨慕有同學可以參觀瑪利諾,順道看看女生。瑪利諾紅磚綠瓦,由內到外,處處散發着貴族女校氣息,校訓亦佳,中文「明德惟馨」,拉丁文「Sola nobilitas virtus」,兩句均有典。「明德惟馨」出自《周書.君陳》:「至治馨香,感于神明,黍稷非馨,明德惟馨。」上感神明的香氣,是美德,並非黍稷,人能修德,自有神明保佑。至於「Sola nobilitas virtus」,「nobilitas」指「貴族出身」或「高尚個性」,此屬後者,全句意思是:唯一的高尚就是美德。

這句拉丁文校訓,出自古羅馬詩人尤維納利斯(Iuvenalis)《諷刺詩》第八首,那首詩挖苦以家世自炫的藍血人,強調個人品德才最可貴。尤維納利斯劈頭就說:Stemmata quid faciunt?族譜何用?繼而寫道,祖宗篳路藍縷,興家立業,後世子弟生活萎靡,徒令先祖蒙羞,何貴之有?「Sola nobilitas virtus」,取自第十九至二十行:Tota licet veteres exornent undique cerae / Atria, nobilitas sola est atque unica virtus.(你不妨到處用舊蠟像裝飾整個前廳,但唯一且無可比擬的高尚,是美德)「舊蠟像」指先祖蠟像,放滿前廳表示家世顯赫。孟子也說過類似的話:「仁義忠信,樂善不倦,此天爵也;公卿大夫,此人爵也。」中外賢哲均認為,人的尊貴不是來自門第或身家,而是來自德行,瑪利諾的校訓,正是教你如何成為真正的貴族。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20170520/56714079
on9唔關係咪精英主義事,係你哋judge人嗰種膚淺既標準。
一個喺大學做research既科學家喺外國會係一個精英,但喺你哋眼中只係一件比人睇唔起既垃圾。原因係你地份糧高過佢

如果太在意人地點睇你,只會自己辛苦

班開口埋口講咩係精英既人未聽過Noblesse oblige, 算啦
雖然某部份都講得幾啱
但係要整啲排名出嚟
寫篇嘢條友今年幾歲呀
成件事好中學雞

認真看待stealjobs文章既人係on9
雖然某部份都講得幾啱
但係要整啲排名出嚟
寫篇嘢條友今年幾歲呀
成件事好中學雞

認真看待stealjobs文章既人係on9

上次有條友話SJ 上邊d 人工, 仲堅過 le 度d 巴打講ge 第1 手資料 wor
同埋你班連登仔真係幾好笑, 唔提中環已經俾你地仇視既大陸人佔據, 反而係到搞階級分化

人在中環 香港人原來舉目無親

http://stealjobs.com/人在中環-香港人原來舉目無親/
大學篇:

哈佛耶魯 > 牛津劍橋 > Stanford, Chicago, UCB, NYU > Ivy League (excl Harvard/Yale)> LSE > HKU > UCL/KCL > 中大/科大 > UK Red bricks /澳洲/加拿大 > 其他英國Top30 美國Top50 > CityU/BU > 其他本地大學 > 野雞大學 > 巴基斯坦Greenwich University

去到中大/科大都勉強合理,UCL/KCL 普遍>HKU;UK Red bricks 唔可以同澳洲/加拿大擺埋一齊!加拿大仲好啲,澳洲大學真係可以好參差;CityU明顯唔可以同BU擺埋一齊,英/美Top100>>BU!

識親BU的都無乜邊個高薪厚職文科大學的下場

俾我揀實揀ucl

利申:薄大

編嘢係話中環人歧視程度,唔係學術排名,都唔明你地有咩飛機好打。

打咩飛機。。。根本連個歧視程度都係9排,乜真係有人會覺得讀oxbridge係威過stanford chicago 讀hku係巴閉過讀ucl

吹到HKU同澳洲加拿大勁過美國頭50
你整間UC Boulder都屌打HKU啦
on9唔關係咪精英主義事,係你哋judge人嗰種膚淺既標準。
一個喺大學做research既科學家喺外國會係一個精英,但喺你哋眼中只係一件比人睇唔起既垃圾。原因係你地份糧高過佢

如果太在意人地點睇你,只會自己辛苦

班開口埋口講咩係精英既人未聽過Noblesse oblige, 算啦

唔好篤爆人
點解讀cs 會高過 engine 同 acct

代入番去中環就明
Auditor 一街都係
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

排到隊尾都未到聖心啦
St mary都未出場

嘉諾撒入面,聖心>聖方濟向> 聖瑪利 喎

點會
淨係入UGC degree st mary都大幅拋離另外兩間喎

即係聖心同聖瑪利又係好多恩怨情仇

代入番去中環就明

香港人搵開快錢
CS叻好快寫到銀紙出黎
Engine叻極都要2年先有牌啦
香港社會完全係個腦有近視

有時間群下啲鬼
屌下閪過日晨算啦

代入番去中環就明

香港人搵開快錢
CS叻好快寫到銀紙出黎
Engine叻極都要2年先有牌啦
香港社會完全係個腦有近視

有時間群下啲鬼
屌下閪過日晨算啦

Auditor根本係有市無價既奴工
就算你做到好資深,都只係做啲重複性工作
相反你讀CS加計數勁,真係可以幫手搵錢
不過嚴格黎講CS都係under engine
而且係中環角度美國top大學CS>>>>>香港CS
好正常
我直情連比Rank 既資格都冇
大把人返 IFC 但係逗果12K

Ifc 上面基本係ibanks既trading floor,租金重貴過New York, London,12k有既,實習個d囉,但點會係大把

好似好多大陸公司係ifc

ifc 係得financial institution 租到

肯定唔係
擁有車篇(香港):

屋企有剪草車 >>>> 大牛 > 法拉利 > ...其他....
果然係笑貧不笑娼既社會,倫敦金地位竟然高過IT?

兩隻個都係做狗,但一個做狗有機會發大達,一個就普遍做到仆街都係低人工

以香港一路以來的價值觀,結論倫敦金>IT
大學篇:

哈佛耶魯 > 牛津劍橋 > Stanford, Chicago, UCB, NYU > Ivy League (excl Harvard/Yale)> LSE > HKU > UCL/KCL > 中大/科大 > UK Red bricks /澳洲/加拿大 > 其他英國Top30 美國Top50 > CityU/BU > 其他本地大學 > 野雞大學 > 巴基斯坦Greenwich University

去到中大/科大都勉強合理,UCL/KCL 普遍>HKU;UK Red bricks 唔可以同澳洲/加拿大擺埋一齊!加拿大仲好啲,澳洲大學真係可以好參差;CityU明顯唔可以同BU擺埋一齊,英/美Top100>>BU!

屌你老母anu vs ucl邊間好d
垃圾
95% 內容認同
一係就ivy 同Oxbridge,讀其他大學出黎社會做野,仲用大學打丁既都係廢柴
痴撚線 做人都幾辛苦
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

排到隊尾都未到聖心啦
St mary都未出場

嘉諾撒入面,聖心>聖方濟向> 聖瑪利 喎

點會
淨係入UGC degree st mary都大幅拋離另外兩間喎

傳統名校嘅野又唔係齋睇成績嘅
一係就ivy 同Oxbridge,讀其他大學出黎社會做野,仲用大學打丁既都係廢柴

其實係香港八大教得嘅prof/lecturer名校出身有幾奇,仲拎校名黎j先on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞