[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
Bentley咁高
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

聖嘉勒是咪路入流

仲有邊幾間

Hi clarian
所有乜grade物grade既wiki
咪又係要返工同供樓,唔駛做先拎出黎威啦
有無鬼佬踩單車返工條片?

https://www.youtube.com/watch?v=_2KKO3VEHT0
係咪呢條,好癲

點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4 得番水記, KP (1部份) 仲留到o係中環咋

做過IPO 都知, 所有Parties, 最低賤就係Auditor

Printer session見過auditor俾sponsor當面鬧,又見過auditor俾客email屌佢入comments慢,成個circulation list都睇到
識一個賣外地樓既耶撚 以投資理財師自居 睇唔起其他office 工既同學仔 去攀附d 隔離班唔熟既有錢女同學 都唔會親近本班其他同田

事實上 我們圍內幾個都分別做過幾樣投資 係可以幫襯佢的 但因為佢態度9 屎 所以都係無打擾佢
無限比較
點解冇公務員

其實你有返咁上下能力係d大firm到做既話 公墓員係佢地眼中跟本睇唔上眼 當你普通當差既頂薪去到幾多姐?

公務員代表當差咩
佢排得AO同EO落去無理由唔排埋其他政府人工唔低既工姐
唔講文職, 淨係紀律部隊幫辦唔升職MAX都七皮, 高過EO
果然係笑貧不笑娼既社會,倫敦金地位竟然高過IT?
階級鬥爭
都幾中

香港人就係咁現實

但住個到居然冇深/淺水灣

有d 美中不足
好文
有乜理由火車頭高過BNO
文科勁過工程狗

on 9
倫敦金 > IT Support

痴撚線
Big 4 Auditing > 倫敦金

40個it仔負皮
大學篇:

哈佛耶魯 > 牛津劍橋 > Stanford, Chicago, UCB, NYU > Ivy League (excl Harvard/Yale)> LSE > HKU > UCL/KCL > 中大/科大 > UK Red bricks /澳洲/加拿大 > 其他英國Top30 美國Top50 > CityU/BU > 其他本地大學 > 野雞大學 > 巴基斯坦Greenwich University

去到中大/科大都勉強合理,UCL/KCL 普遍>HKU;UK Red bricks 唔可以同澳洲/加拿大擺埋一齊!加拿大仲好啲,澳洲大學真係可以好參差;CityU明顯唔可以同BU擺埋一齊,英/美Top100>>BU!
大學篇:

哈佛耶魯 > 牛津劍橋 > Stanford, Chicago, UCB, NYU > Ivy League (excl Harvard/Yale)> LSE > HKU > UCL/KCL > 中大/科大 > UK Red bricks /澳洲/加拿大 > 其他英國Top30 美國Top50 > CityU/BU > 其他本地大學 > 野雞大學 > 巴基斯坦Greenwich University

去到中大/科大都勉強合理,UCL/KCL 普遍>HKU;UK Red bricks 唔可以同澳洲/加拿大擺埋一齊!加拿大仲好啲,澳洲大學真係可以好參差;CityU明顯唔可以同BU擺埋一齊,英/美Top100>>BU!

睇完笑下算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞