[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
美股 > 期貨 > 港股

買美股威啲?

係。垃圾先會投資係垃圾港股到。炒既另計
美股 > 期貨 > 港股

買美股威啲?

係。垃圾先會投資係垃圾港股到。炒既另計

yes
我渣c63class當腳車返工
原來仲衰過旋風密林
我渣c63class當腳車返工
原來仲衰過旋風密林

Why so serious?
睇完笑下咪算囉。
65個it仔負皮

乜鳩野呀
我認為IFC都分一期同二期
65個it仔負皮

係support仔 it仔係包埋排前面嘅google/fb programmer
香港係階級分明社會
逼科
逼科
唔係中環翻工已經輸哂

新界返工
逼科

香港係階級分明社會

英國文化流過黎
英港兩地都被現代衝擊到不倫不類
幾幾好笑既
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

排到隊尾都未到聖心啦
St mary都未出場

嘉諾撒入面,聖心>聖方濟向> 聖瑪利 喎

點會
淨係入UGC degree st mary都大幅拋離另外兩間喎

傳統名校嘅野又唔係齋睇成績嘅

唔覺聖心好 識親嘅都係格衰偽ABC
st mary低調但係呢3間中間係最踏實
番薯就超級無敵低調
香港係階級分明社會

英國文化流過黎
英港兩地都被現代衝擊到不倫不類

英國以前貴族、知識分子係對大眾有教化作用,打仗係做先頭部隊。咁樣既階級係最好,正所謂能力越大責任越大。去到近代,資訊流通,平民自主性大、發言權大。相反上層嗰班自私左,或者學問差左,搞到好多人反對階級觀念。
香港直情從來都好少出現能力大責任又大既人,但奇怪既係平民好想發夢成為上流,想有咁既身分,但冇咁既能力同勇氣。
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

排到隊尾都未到聖心啦
St mary都未出場

嘉諾撒入面,聖心>聖方濟向> 聖瑪利 喎

點會
淨係入UGC degree st mary都大幅拋離另外兩間喎

傳統名校嘅野又唔係齋睇成績嘅

唔覺聖心好 識親嘅都係格衰偽ABC
st mary低調但係呢3間中間係最踏實
番薯就超級無敵低調

聖方濟各係出左件777先多返人留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞