[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4 得番水記, KP (1部份) 仲留到o係中環咋

做過IPO 都知, 所有Parties, 最低賤就係Auditor

big4咁霉咩 ?

dllm, 想當年開kick off meeting, Lawyers, Sponsor 班人, 連條 Associate 都有位坐, 我同我SM 就一齊企o係度

Lawyer同ibank嘅associate係3-6年經驗架喇

咁我個SM 都 7,8 年經驗啦, 唔洗低賤到無位坐ar ma, 我企無所謂呀

因為個角色唔重要,唔使坐

證明個post講得岩
lm
on9唔關係咪精英主義事,係你哋judge人嗰種膚淺既標準。
一個喺大學做research既科學家喺外國會係一個精英,但喺你哋眼中只係一件比人睇唔起既垃圾。原因係你地份糧高過佢

如果太在意人地點睇你,只會自己辛苦
有無鬼佬踩單車返工條片?

https://www.youtube.com/watch?v=_2KKO3VEHT0
係咪呢條,好癲

有冇佢踩返上山條片?

好想睇

4 個鐘唔知上唔上到山

行一個鐘都上到踩應該更快
連登真係多小朋友
大把人返 IFC 但係逗果12K

其實果班人每日返工既心態係點 係最高級的地段做食物鏈既最低層
lm
點解冇公務員

其實你有返咁上下能力係d大firm到做既話 公墓員係佢地眼中跟本睇唔上眼 當你普通當差既頂薪去到幾多姐?
bba e&f排咁高?
點解冇公務員

其實你有返咁上下能力係d大firm到做既話 公墓員係佢地眼中跟本睇唔上眼 當你普通當差既頂薪去到幾多姐?

你搵D大FIRM同D社會渣滓比
你拎D AO出去都唔會輸蝕私人公司最TOP果D幾多
似乎都幾中
DGS果然成堆臭西
創業搞緊個App

都幾中普遍香港人睇野都角度
部分觀塘返工威過你ifc啦
同意 番恆生總行
利申非分行
大把人返 IFC 但係逗果12K

其實果班人每日返工既心態係點 係最高級的地段做食物鏈既最低層

把持到既咪平平常常做人

唔得既會心理唔平衡
因為上面班老闆係駛成千萬買茅台紅酒
同四季匯班流亡分子打交道
坐私人飛機 出入幾個跟班個堆
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4 得番水記, KP (1部份) 仲留到o係中環咋

做過IPO 都知, 所有Parties, 最低賤就係Auditor

big4咁霉咩 ?

做過IPO既任何party就知 big4除左p記真係好霉
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

聖嘉勒是咪路入流

Marymount呢
有冇lunch系列
大家樂同吉野家邊個高尚d

simplylife > canteen > cdc
誠哥隻casio最好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞