[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
五天工作但大量OT包括週末 > 五天工作而無O

香港奴隸

人地人工高
其實都係捱多兩年升上去/出去自己開
到時就唔洗OT又fatfat
話ON9果D人一定係冇讀過U或者冇接觸過金融行業
根本依個社會就係咁RANK人

Marketing有咁高rank?

我都想有咁高地位

利申: 19 marketer
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

聖嘉勒是咪路入流
我覺得你入呢個圈就跟住個rules玩
一係就做平凡人安安穩穩咁生活
唔好又要做finance又要屌個社會咁膚淺只睇外在
返過 IFC, Landmark, 長江中心
幾岩下
有無鬼佬踩單車返工條片?

https://www.youtube.com/watch?v=_2KKO3VEHT0
係咪呢條,好癲

真係5分鐘,山頂到大道中

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

聖嘉勒是咪路入流

嘉諾撒聖心呀師兄 .......
Buyside developer > Google?

ICC呢
老闆飲開東海堂咖啡,成日幫佢買
公司無咖啡機

利申: 老闆住山頂

篇文係俾d努力向上流ge人做參考
上左岸邊洗理呢d rules

利申
老闆日日lunch食樓下茶記 堅難食佢又頂得順
下午茶時間就走人
有冇lunch系列
大家樂同吉野家邊個高尚d

IFC 返工個批, 都係食大家樂, 美心同吉野家

你講緊ifc返retail 果堆定樓上番工果啲呀?
你不如話連卡佛班最底層果班都係出去食快餐, 咁樣你係咪會好過啲?

你都幾可憐
樓上office個堆真係好多食大家樂+美心MX+citysuper咁
一來係時間問題 二來係上面好多係大陸上市公司HQ
HQ裡面根本唔多專業人士
管理層人數都有限
睇電視篇:
TVB > TVB > TVB > TVB > TVB > TVB > TVB > TVB > TVB

有冇lunch系列

你不如話連卡佛班最底層果班都係出去食快餐, 咁樣你係咪會好過啲?

你都幾可憐

有幾可憐, 忙到hihi, 梗係快食美心算
有冇lunch系列

你都幾可憐

有幾可憐, 忙到hihi, 梗係快食美心算

power lunch不計其數啦
有冇lunch系列

你都幾可憐

平時就黎忙到屙尿都要跑 邊有禁多時間食好野 好多人是但買個外賣返desk就算 有時間食野都算好

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

聖嘉勒是咪路入流

點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4 得番水記, KP (1部份) 仲留到o係中環咋

做過IPO 都知, 所有Parties, 最低賤就係Auditor
又係個乜春STEALJOB既垃圾文,條友入到ibank未?
幾岩下

幾岩下

好想入去參觀下
全部都包尾咁滯
幾岩下

好想入去參觀下

冇咩特別
父幹》all
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞