[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
話ON9果D人一定係冇讀過U或者冇接觸過金融行業
根本依個社會就係咁RANK人

我就係覺得你地呢啲見高就拜見低就踩嘅所謂文化on99。講咁多,咪又係一個奴隸

利申:外國讀U,外國返工

呢d文化唔通外國係無既

呢d 文化好似係鬼佬傳入香港

根本每個文化都有呢啲精英階級主義
扮乜

傻鳩,講到外國唔係咁,精英主義係邊到傳入黎?只不過外國比較diversified, 唔會咁局限係商界

原來所謂精英主意就係睇你做邊行,住邊,同帶咩錶

自然界都有survival of the fittest 人類社會有分階級好正常
但個criteria 係唔同文化入面可以好唔同 同埋對呢啲階級嘅重視都會唔同
華人社會入面咪係大家認識中國人嗰套價值觀而引伸出黎

分咗嘅階級係客觀嘅事實 但人點睇 點由呢啲事實去判斷人地就係主觀嘅睇法
老老實實 似FRESH GRAD看世界多

大隱隱於市 ~

係 尤其nespressxxx
留名
有分階級係好必然。
鄙視比你低階級既人 又係另一回事
有分階級係好必然。

唔講出聲姐
話ON9果D人一定係冇讀過U或者冇接觸過金融行業
根本依個社會就係咁RANK人

我就係覺得你地呢啲見高就拜見低就踩嘅所謂文化on99。講咁多,咪又係一個奴隸

利申:外國讀U,外國返工

呢d文化唔通外國係無既

呢d 文化好似係鬼佬傳入香港

根本每個文化都有呢啲精英階級主義
扮乜

傻鳩,講到外國唔係咁,精英主義係邊到傳入黎?只不過外國比較diversified, 唔會咁局限係商界

原來所謂精英主意就係睇你做邊行,住邊,同帶咩錶

自然界都有survival of the fittest 人類社會有分階級好正常
但個criteria 係唔同文化入面可以好唔同 同埋對呢啲階級嘅重視都會唔同
華人社會入面咪係大家認識中國人嗰套價值觀而引伸出黎

分咗嘅階級係客觀嘅事實 但人點睇 點由呢啲事實去判斷人地就係主觀嘅睇法

只覺得香港嗰種憎人富貴厭人貧嘅文化好on9。認同呢個係事實嚟嘅
老老實實 似FRESH GRAD看世界多

大隱隱於市 ~

FRESH GRAD 的「鄙視鏈」 完全版
有分階級係好必然。

唔講出聲姐

單純因階級高低之分而鄙視人真心on9。
雖然呢個都係香港既文化
女友篇有無
我係垃圾sor9
共濟會會員>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
共濟會會員>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

LIHKG會員>>>>>>>>>>>>>>>>>>共濟會會員>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>All
大把人返 IFC 但係逗果12K

Ifc 上面基本係ibanks既trading floor,租金重貴過New York, London,12k有既,實習個d囉,但點會係大把
可唔可以詳解下DGS同Maryknoll既欣怨情仇

兩個最top嘅女名校 競爭對手
協恩德望都係top,但都要排佢地後面,而且無佢地嘅貴氣
st. paul都唔差 但無佢地咁十項全能同高調

脾利羅士係咪算中層

當聖心無到?

聖嘉勒是咪路入流

仲有邊幾間

Ifc 上面基本係ibanks既trading floor,租金重貴過New York, London,12k有既,實習個d囉,但點會係大把

ibanks 唔係搬哂去ICC 咩?
強烈要求加入教程

佢地12k 中環返工都有優越感

你自己CHECK下 IFC 有幾多間 IBANK先啦
FRESH GRAD 仔

大既有Nomura, UBS, BNP重響IFC

仲有堆係ifc
on9唔關係咪精英主義事,係你哋judge人嗰種膚淺既標準。
一個喺大學做research既科學家喺外國會係一個精英,但喺你哋眼中只係一件比人睇唔起既垃圾。原因係你地份糧高過佢
on9唔關係咪精英主義事,係你哋judge人嗰種膚淺既標準。
一個喺大學做research既科學家喺外國會係一個精英,但喺你哋眼中只係一件比人睇唔起既垃圾。原因係你地份糧高過佢

有無鬼佬踩單車返工條片?

https://www.youtube.com/watch?v=_2KKO3VEHT0
係咪呢條,好癲

見到我屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞