[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4 得番水記, KP (1部份) 仲留到o係中環咋

做過IPO 都知, 所有Parties, 最低賤就係Auditor

點都好過一般mnc/銀行啦下話
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

做過IPO 都知, 所有Parties, 最低賤就係Auditor

big4威過你地啦明顯
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4威過你地啦明顯

得罪講句
Auditor 雖然低賤,但個種 *獅子山精神*真心值得敬佩。
Apple Watch高過撈?
九龍站輸俾九龍塘跑馬地?
Tesla都排到咁高?

Btw有無皮鞋西裝銀包手袋list?
POKEMON GO
精bh
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4咁霉咩 ?
Apple Watch高過撈?
九龍站輸俾九龍塘跑馬地?
Tesla都排到咁高?

Btw有無皮鞋西裝銀包手袋list?

九龍站支那味太重喇
搭地鐵同搭巴士有乜分別?
點解會高啲?
信用卡唔係ae就hsbc
信用卡唔係ae就hsbc

Advance, 白金呢啲垃圾卡都有排名
返工講咩話:

英文 > 中英夾雜 > 日文 > 中文 > 粗口 > 唔比講粗口

SJ點評:老闆同事都係鬼佬,全英文 vs 老闆係所謂外國返來,半中半英,最慘係中英其實都差:

「啊Kelvin,我Chinese唔係咁好,因為我以前係Canada讀書,無考會考Exam。你Help 我 Out 去打個Email 比陳總,話我地tomorrow有個Internal 會,會Discuss product個margin要adjust到higher定係 No need。」

飲咖啡篇:

Cafe Causette早餐慢慢嘆埋先返工 > 有 Analysts跑到中環另一端買 > 有靚sec沖Nespresso > Robuchon > Nodi/ Fuel/ LGB> Starbucks/ Simply life> 公司有齊色和製奶的Nespresso > 要自己買Nespresso capsule>PCC > 公司得深淺綠/啡色的舊版Nespresso > 靚日系特別咖啡> 唔飲> 大家樂/老麥早餐杯外賣> 七仔Nescafé或同級> 自備 黎明白咖啡> 公司咖啡粉沖coffee mate..

唔洗做瞓到自然醒先諗去邊飲 > 以上全部

電郵篇:

chan.taiman@Harvard.edu > chan.taiman@HKU.edu > chan.taiman@Gmail.com > chan.taiman@Hotmail.com > chen.dawen@163.com > chan.taiman@Yahoo.com.hk

SJ點評:用Yahoo真係…下年你個Email都唔知仲用唔用得…

工作狀況:

打完Golf返公司簽個名走人 > 五天工作但大量OT包括週末 > 五天工作而無OT > 長短週 > 六天工作 > 在家Freelance

SJ點評:老闆級就打下Golf唔使點做。 然後係自動OT個批,收入往往最高,係中層管理層/Team Leader/專業人士。但如果合約咁老土,寫到明係六天工作個一批,就肯定係冇乜出路的工種。

收入篇:

個個月收租> 年尾收一次股息 > 年尾公司分紅 > 收現金當無收過 > 每月出糧 > 每日出糧 > 無收入 > 社署

SJ點評: 從有錢而惡,到無錢而發窮惡。

我係:唔洗做瞓到自然醒,然後繼續訓都係唔使做
創業搞緊個App

點解冇公務員
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4咁霉咩 ?

dllm, 想當年開kick off meeting, Lawyers, Sponsor 班人, 連條 Associate 都有位坐, 我同我SM 就一齊企o係度
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4咁霉咩 ?

dllm, 想當年開kick off meeting, Lawyers, Sponsor 班人, 連條 Associate 都有位坐, 我同我SM 就一齊企o係度

Lawyer同ibank嘅associate係3-6年經驗架喇
跟開胡師傅做gym
係咪個part無得輸
有無鬼佬踩單車返工條片?

https://www.youtube.com/watch?v=_2KKO3VEHT0
係咪呢條,好癲

有冇佢踩返上山條片?

一定答的士啦
點解acct咁低排名

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4咁霉咩 ?

Lawyer同ibank嘅associate係3-6年經驗架喇

咁我個SM 都 7,8 年經驗啦, 唔洗低賤到無位坐ar ma, 我企無所謂呀

佢講緊事實

big4 人工高過晒啦
明明係人中之龍

big4咁霉咩 ?

咁我個SM 都 7,8 年經驗啦, 唔洗低賤到無位坐ar ma, 我企無所謂呀

因為個角色唔重要,唔使坐
九龍塘 > 干徳道

你話獨立屋就話姐,普通九龍塘apartment點會勁過干徳道羅便臣道呀 禮頓山都唔夠啦
創業搞緊個App

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞