[高質] 中環人的「鄙視鏈」 完全版

397 回覆
1003 Like 69 Dislike
創業搞緊個App

admin
創業搞緊個App

抵啦

我覺得stealjob果作者自嘲緊自己
創業搞緊個App

抵啦

我覺得stealjob果作者自嘲緊自己

LM
AE Black > HSBC Premier > AE Platinum > HSBC Signature > HSBC Advance > HSBC Platinum / AE 儲航空里數卡 > HSBC Gold > HSBC Standard

HSBC係廢老/綜援撚至愛Bank
返工講咩話:

英文 > 中英夾雜 > 日文 > 中文 > 粗口 > 唔比講粗口

SJ點評:老闆同事都係鬼佬,全英文 vs 老闆係所謂外國返來,半中半英,最慘係中英其實都差:

「啊Kelvin,我Chinese唔係咁好,因為我以前係Canada讀書,無考會考Exam。你Help 我 Out 去打個Email 比陳總,話我地tomorrow有個Internal 會,會Discuss product個margin要adjust到higher定係 No need。」

飲咖啡篇:

Cafe Causette早餐慢慢嘆埋先返工 > 有 Analysts跑到中環另一端買 > 有靚sec沖Nespresso > Robuchon > Nodi/ Fuel/ LGB> Starbucks/ Simply life> 公司有齊色和製奶的Nespresso > 要自己買Nespresso capsule>PCC > 公司得深淺綠/啡色的舊版Nespresso > 靚日系特別咖啡> 唔飲> 大家樂/老麥早餐杯外賣> 七仔Nescafé或同級> 自備 黎明白咖啡> 公司咖啡粉沖coffee mate..

唔洗做瞓到自然醒先諗去邊飲 > 以上全部

電郵篇:

chan.taiman@Harvard.edu > chan.taiman@HKU.edu > chan.taiman@Gmail.com > chan.taiman@Hotmail.com > chen.dawen@163.com > chan.taiman@Yahoo.com.hk

SJ點評:用Yahoo真係…下年你個Email都唔知仲用唔用得…

工作狀況:

打完Golf返公司簽個名走人 > 五天工作但大量OT包括週末 > 五天工作而無OT > 長短週 > 六天工作 > 在家Freelance

SJ點評:老闆級就打下Golf唔使點做。 然後係自動OT個批,收入往往最高,係中層管理層/Team Leader/專業人士。但如果合約咁老土,寫到明係六天工作個一批,就肯定係冇乜出路的工種。

收入篇:

個個月收租> 年尾收一次股息 > 年尾公司分紅 > 收現金當無收過 > 每月出糧 > 每日出糧 > 無收入 > 社署

SJ點評: 從有錢而惡,到無錢而發窮惡。

@hku.hk
創業搞緊個App

創業搞緊2個App
有冇下面呢啲排名
公司排名,上市/非上市,美/英/日/中/港資
status 排名,未婚但大把女/已緍/死老婆/已婚但大把女/毒男
伴侶排名,鬼妹/架妹/台妹/港女/鄉下妹,model/名星/太子女
膚淺到
有冇lunch系列
大家樂同吉野家邊個高尚d
又幾過癮 但睇到心都酸撚埋
有冇lunch系列
大家樂同吉野家邊個高尚d

IFC 返工個批, 都係食大家樂, 美心同吉野家
樓主幾耐冇出街?

現在中環週街蝗蟲,仲係8-90年代咩
正野
linux 呢屌你老母 ?

係囉無linux 點做野
特衰>BNO
好想係中環甲級寫字樓洗廁所
應該出到去溝死女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞