日本自助過關 Trusted Traveler Program

938 回覆
5 Like 48 Dislike
在KlX T1攪掂了

你問題問得好

我冇寄倉行李, 所以可以一早入去安檢, 的確, 好多人排隊安檢出境, 果度最少半小時

在4樓安檢後就行落3樓出境廳(但不要出境!), 要去揾做TTP個office, 有指示牌的

TTP班人做嘢真係勁慢, 全程1.5hr, 但你又可以話係勁細心, 一個阿叔同一條靚幫我做, 對住本好厚嘅folder manual 逐樣對, 全程我坐在office 出面sofa等, office有幾個人, 但見佢哋

有其他出境嘢做, 唔係專做TTP

阿叔首先就問我攞boarding pass 睇, 一見departure time仲有超過3小時就開始幫我攪, 但都要1.5小時
我坐HKE, 所以去T1做

Peach在T2, 乜嘢情況和如何做就恕我唔知了, sorry
我十月都係KIX做
不過20分鐘搞掂
唔該晒你!
聽完你咁講,我決定行李絕對唔寄倉喇
出境一向都冇紀錄畀你
你就好
我嗰陣整咗差唔多兩個鐘
睇嚟呢度不斷幫佢溫書
做快咗好多
21/11 下午話批左
羽田T3離境大堂班人快手好多
雖然佢地都係對住本manual做
用咗幾耐時間 ?

準備下星期去整
半個鐘左右
想問下有冇話出入境要用同一方法?
定可以入境排隊出境TTP/入境TTP出境排隊?
前唔得 後可以
前唔係得咩
機場禁區整 佢第一件事就係叫你即刻試用張新卡出境
唔使隊張卡入去? 唔記得咗
冇記錯就Scan passport ,拍TTP卡,走得
我之前都係整完用卡走當試卡
一定要走果日先可以整? 想到步果朝搞埋,好似時間易就D
去政府大樓/HND T3搞
HND早機到 very good
我10月係成田走scan passport+對樣就得
無睇到自膠,回朔一年內要去日本2次,
即係要下下次先有得搞,幾年無去
成田晚機到係咪冇得做要走先做到
另外ttp都係羽田成田關西同中部
呢4個地方係咪都係得成田大分別,上次入羽田感覺幾快
福岡個d冇ttp好似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞