日本自助過關 Trusted Traveler Program

938 回覆
5 Like 48 Dislike
直接去試吓即場問職員,預留兩個鐘以上時間
CHECK完隨身行李安檢之後,問職員帶你去保安個房仔
我果陣因為得 1.5小時唔夠時間俾職員拒絕整
其實日本官方個list講明關西而家得T1個關口有得整 T2個關口唔肯幫人整好正常…
https://www.moj.go.jp/isa/publications/materials/ttp2_pre-check_pre-check_document07.html
想問有無人試過租車用ttp卡?係咪一定唔得?
依家係成田T1攪緊,問d人係邊攪,d人唔知咩黎係咁點你過關,差d賴野
得我一個攪
原來滙豐Red卡係得 本來以為佢低過白金
前排去關空想試下TTP入
結果一隊張卡就食左卡
個staff又慢吞吞咁黎望兩眼,之後跑返去囉鎖匙開機
結果機都死埋

最後叫去排crew隊,前前後後搞埋同另外個fd排隊差唔多
我之前都以為係低過白金
走左去申請aeon wakuwaku黎申請ttp
香港基本上信用卡太易批 間間銀行又好多唔同product
搞到唔認真睇 好難分
有時張卡低年薪要求 又唔一定代表低級咁
我以為World係低過白金啫 不過白金張JCB咭真係公廁
Mastercard World係等同/只略低於Visa Signature bor
想問下係邊個位,上次行過唔覺有呢個位整
T1 過左安檢同免稅嘟passport之後,唔好過出境閘機,向右一直向前行到盡頭
巴打嘟完張Passport 我印象中要直接出閘
你介唔介意圈一圈個大約位置俾我

\
我係B區寄行李 所以應該去左手邊個出境審查區

你過保安落3樓
你會見到check免稅嘟passport
你會見到有指示crew去邊
你跟去crew果邊 或者到時問職員
認真問 收入印紙 11張200円有無問題
I tried, ok
我都係比11張200YEN.
關西空港整緊TTP
關西空港班人都唔係個個熟
開左兩個職員,都係叫我就咁去排隊過關,一個仲過呢度無TTP整

記得大家話行去最右,見到“自動化ゲート”,即刻走去問

好彩個職員識咩TTP
關西空港班人都唔係個個熟
左兩個職員,都係叫我就咁去排隊過關,一個仲過呢度無TTP整

記得大家話行去最右,見到“自動化ゲート”,即刻走去問

好彩個職員識咩係TTP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞