日本自助過關 Trusted Traveler Program

938 回覆
5 Like 48 Dislike
https://www.budgetrentacar.co.jp/zh/international-driving-permit/
以「自動通關」入境的旅客,於辦理車輛租賃時,為確認入境日期,請備妥機票的登機證。

Google到Budget可以用boarding pass代替貼紙
我上次整又係指紋問題
佢拎咗盒類似凡士林嘅野俾我搽
所以我篇文叫人一落地就好去做
冬天太乾燥 一定會爛手指
我10月係羽田用埋濕紙巾都搞好耐
佢要垂直平放
但我慣咗推前平放 (平時過e道咁)
跟住太大/細力又唔得
CLS,其實佢哋有幾唔信佢哋政府嘢㗎,張卡後面嘅info.同張貼紙咪一9樣
唔知有改動
冇見過
死跟SOP
常見日式失敗pattern
咁搞笑好彩羽田7-11個架妹入落膠袋
佢哋有SOP跟嗰陣就天下無敵
SOP冇寫就企響度
不嬲日本仔係咁架啦
好聽啲就叫匠人精神
唔好聽咪唔識變通囉
睇完巴打報告都係,當入境快左10分鐘,買多兩次野搞多兩搞都係番到
唯一好處係本passport耐用d?
佢張卡最初最初應該真係只係預d人係多數拎去傾生意/探親
旅遊只係順便,所以一開始先冇依家咁易申請,又冇咩力度去宣傳

依家除非你入境個日係咩大時大節2個鐘先入到境,否則都係排隊啦,尤其如果預左自己要買好多野退稅
我自己都係有2次快閃3日,預左唔點買野 唔會租車先用張卡

Passport除非你一年去8次旅行以上,否則又應該難少少爆嘅
Hello各位有啲嘢想問
追完post同上網搵啲片睇完都有一個問題

透過cat d 拎TTP,拎完係唔係之後一年內一定要去多兩次日本?purpose 係travel嘅話

定係拎完就唔使理

道咗關後去咗兩次日本,出年三月又會去。
未申請ttp ,因為過埋三月暫時唔想去日本住想去吓其他地方
Passport又出年尾過期
諗緊下個月出本新passport 跟住申請ttp
拎完係唔係之後一年內一定要去多兩次日本?purpose 係travel嘅話

冇依條rule
拎完唔用都得
最好拎本新passport去做

因為見幾個台灣佬都咁寫。

有YouTube都特別提到cat D 旅行purpose要
公司果啲又冇提

如果唔係去咗三次都可能安排吓再去
Thanks
咁我下個月搞埋passport再申TTP
佢寫到唔清唔楚
條rule係二次審查個日之前365日要去過2次日本(包二次審查入境個次)
即係online申請個日之前365日去過1次日本就可以申請
咁我又有一個extreme嘅情況想問

如果上年十一月十五月入境,今年十一月十六日再入境
咁又點,因為我就係exact7ly 咁嘅情況

定係乜鳩都唔使理
收到email 半年就去審查拎ttp ,拎咗ttp 過咗海就係神仙
搞得掂就得啦
唔理佢啦,過到一次審查,到時拎住封email就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞