日本自助過關 Trusted Traveler Program

938 回覆
5 Like 48 Dislike
今日終於攪掂2nd interview,拎埋卡。
由於我係用新passport 申請,
所以只係得今個trip嘅第一個入境印,
都係諗住博下整唔整到,
唔得就下個月先整。

一點去到,無人,
credit card我無拎原本申請果張,
最後我打開銀包俾職員揀,
有AE explorer、中銀銀聯diamond、渣打國泰master,
職員最後揀左張銀聯
全程唔駛15分鐘...
你邊度整?
成田T2..
咁真係好睇彩數
上面有人又係成田,但搞成粒鐘

最近整既巴打有冇下面個QR code?
有啲人話冇都用到
因為QR code嘅內容就係你護照資料頁下面幾行字
整個陣冇QR Code 明知故問左次個staff 佢都係咁答
8月尾整 冇QR code
我都係換完新passport就申請咗 但要計埋舊passport記錄先夠兩次入境
下星期可以放心去整卡
我整時佢都冇QR CODE. 我提佢佢先記得同我貼. 所以整完CHECK下冇就叫佢貼返. 不過個QR CODE其實有咩用??因為外過閘時都唔洗用QR CODE, 只SCAN PASSPORT 資料果頁就得.
scan passport info page or scan QR code
是但一個都得
過2日試QR CODE下先
我都係講同一句,但佢拎咗11張200円畀我
bno 麻煩好多,登機同入境都會比廁板耐,同埋好多時都要睇埋你張身份證

我日文都冇講直頭show呢張講Do you have this
係kix做完
果地方都幾黑下 燈都唔著下
Staff熟手 20分鐘完左
入黑房
呢個時間?
一陣去關西T2飛,但schedule 話T2 counter只開到四點,諗住去T1問下職員

有冇人試過同我一樣情況?
Live咗報告一下,日本時間19:30
T2果邊冇話關咗TTP Counter
因為個死人Peach寄艙攪咗45分鐘
入去檢查完,離起飛個半鐘
當時Counter冇其他旅客,冇人排隊,但唔肯做
佢哋班人話最少早兩個鐘先做
因為怕趕唔到飛機
我話其他機場20分鐘做到
佢哋話絕對無理
仆佢個街白攪一趟
email 投訴佢地 此風不可長
唔好咁癲啦,你估真係對住人哋閙仆街咩。
人哋講乜都係咁應“そうですか、分かりました“咋
唔該唔好丟香港人面OK?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞