日本自助過關 Trusted Traveler Program

938 回覆
5 Like 48 Dislike
整完望下冇可以叫佢貼,當然佢唔貼都冇阻你用ttp,分別只係讀passport資料頁會比讀qr code 時慢一秒半秒。。我自己通常都係用qr code多。
前幾日整
無貼,淨係吸左印
中部機場出境位
15分鐘咁上下搞掂
今朝上網整左之後先睇到要去過兩次但我呢一年都未去過
其實佢兩次計唔計埋面試個次
Thx姐係一年去左一次就得啦
如果我得入境去整果次得唔得
正路係你去過一次 返屋企上網申請
一次審查過咗
你去到二次審查 計第二次

想問下各位出發前會唔會填埋呢到 我上網見人地話唔洗
有填 如果唔係入境嗰陣要自己再填
咁我試吓佢會唔會照批我第一次審
羽田境內搞算快,個職員基本上只問登記號碼,然後自動波搞哂,我去果陣前面有人搞緊,都一個鐘內完事,如果我去等開門應該真係20-30分鐘
唔填去到填都得不過就失左個意義. 基本上2野就填完, 之後再入境我只係改返日期同航斑就算, 唔洗1分鐘就攪掂
一次審查過左,想問下關西機場第二大樓出境要邊度搞?
網上睇二號國際線既櫃位都關左
KIX T2冇得搞
啱啱成田T1關口整好咗
即係一年內第一次入境喺舊passport都冇問題 (入管班人其實一定知)
BTW 我整嗰時入管幾個職員一齊幫我攪 冇其他麻煩嘢做 佢哋都要整半個鐘 請預留時間
日本公務員做嘢慢應該係常識
我呢次做叫好彩 離遠望到三個後生得閒一齊幫我攪
剩返一個大嬸負責機師空姐/APEC果啲簡單出境
本身TTP卡申請未算多 會拎你個case教新人 唔熟手又要打開本manual跟住做
結果快極都要半個鐘 仲要求神拜佛前面同中途唔好有麻煩嘢攪到佢哋
出境冇乜用
係入境唔使同一大堆外國人一齊排
呢個月算淡季入境條隊都唔短
去到旺季果時再撞正幾班機一齊落地就仆街了
唯有搭J囉
請問如果唔想離境嘅時候先搞
羽田機場係咪最好嘅選擇
落完機之後即刻走過去做手續
當然係講緊佢辦公時間
直頭身份證都冇攞過出嚟 用人面識別過晒
話說 用TTP卡仲駛唔駛做visit Japan web 入境果part

海關果part除外
要上TTP個網入定資料先 唔係就要即場入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞