日本自助過關 Trusted Traveler Program

938 回覆
5 Like 48 Dislike
有無人試左用TTP入境後,再搵職員補貼貼紙?
好撚驚之後用TTP入完境去租車,佢唔比我拎車
好幾個租車網都話要有貼紙先可以租…
冇得補貼
卡背=貼紙
咁姐係如果預左個trip 要租車,就用番passport 入境
你可以問下租車公司點搞
因為以換火車pass嘅例子嚟講
係可以直接用TTP卡代替貼紙
有朋友話日本返香港果程 過咗保安 夜晚十點幾羽田去搞TTP啲嘢 佢話去到關咗門
有得 online check in 只係去行李寄倉時俾個職員睇下本 BNO 就得
除非你由日本返嚟而唔會有行李,否則根本無分別
前幾日喺成田出境位做咗second inspection。前後唔駛15分鐘就搞掂。比起喺17年時第一次申請快好多。
巴打係幾點左右整?
午後 15:30 左右

想問吓關西果邊
返香港係 T2 20:55 機
如果喺 T2 搞就 16:00 關門
咁係咪即係要去 T1 度整?
點解咁多人走去睇個唔update既版本

https://www.moj.go.jp/isa/publications/materials/ttp2_pre-check_pre-check_document07.html
關西T1/T2禁區外整卡個位未開返,宜家關西得T1禁區有,所以你要去在留管理局先有得整
你個PDF未更新
係禁區外又係機場,暫時只有
羽田空港T3 3/F

最新版
https://www.moj.go.jp/isa/publications/materials/ttp2_pre-check_pre-check_document07.html
想請問羽田T3 無※2 係咪即係星期六日假日都可以整
邊度?幾點?

係就好啦,
我第一次自己去日本個時, 無留意BNO少過半年過期有效期
所以之後都一直用廁板

一直都想轉返用BNO, 但又驚會有問題
下次去日本, 拎返出靚靚 passport出黎用下先
今日先用完TTP卡, 我自己衰行日本人PASSPORT果邊比職員欄住叫我去排人工COUNTER( 佢地當左係濟留卡)結果COUNTER職員知係TTP就叫我去行返自動機. 出境時又係一樣比人指去人工COUNTER最後又係要行返自動閘. 結論係唔洗理叫你排COUNTER既人直接行日本人自動機通道( 通常得1部, 綠色SCREEN 寫住TTP ) 因為果D指人排隊好多都唔知咩係TTP卡.

不過部機都好鬼慢, 如果大家唔洗排隊的話一定人工快好多.
慢在後面嗰條友對住部電腦慢慢審你
如果張卡印到冇哂位係唔係又要當新申請定點?? 因為好大機會唔洗3年就印爆
佢個網有寫 滿曬可以去免費換過張新嘅
要 passport 入禁區
唔可以身份証代替
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞