UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
保護租客包唔包埋 容易全額拎返deposit?
如果佢扣起部份有d咩理據/方法可以拗
by the way, 值唔值得搵人代管?
即係租客有乜事例如壞左 boiler 就搵佢攪, 唔好煩我果種。
有啲錢係要畀人賺…
都值得ge, 我就自己跟,你開頭講清楚晒d rules
上至間屋保養,下至每件電器注意事項

全部白字黑字用email or whatsapp 寫好

佢摸清楚你係咩業主就唔會煩你
唔識答你, 我覺得有d 錢係要俾人賺, 我會搵大型 agent 代租出去.
好似無咁多下話

每人£50k before tax, take home pay £38k

加埋after tax 76k, 每星期£1460

如果一條友賺£100k 一年,成個家庭take home pay就更少
睇AHC會準啲同埋如果有London weighting會再寫實

當Take home一個月7千鎊
如果唔儲錢唔買樓住m25內兩個人(+1細路)
住2000鎊兩/三房有嘅雖然未必靚區
水電煤雜費council tax 當600鎊
月供車加保險當500-1000鎊
食餐餐M&S或以上價位買餸 600鎊

都仲有兩千幾鎊閒錢可以留返嚟出去食飯置裝旅行,咁計都幾舒服,不過如果搵得呢個數又有小朋友都要留錢供去私校/租好學區樓入好學校

同埋Asian通常都會儲錢,咁計就唔係太多淨
但呢張圖係講稅後 disposal income
同埋淨計 London 既話呢張圖 50% 條線以下應該唔存在
其實你計埋tax 係裡面, 用official 個UK website 計嘅話

一星期after tax income 係 £1396.93. 睇番上面個表, 都講緊top 5% 嘅household 先有咁嘅household income. (上面個表唔係個人income 黎, 係household income 嘅表黎) 好高人工架啦以家庭收入黎計係UK.
個fd收到mortgage offer個APRC 6.8%
算唔算貴?
呢個係ONS data. 呢個係London only 嘅數字.
https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/personalandhouseholdfinances/incomeandwealth/adhocs/13424grosshouseholdincomeforthelondonregion2019to2020

呢個係gross household income, google 話係before tax. 如果要用番上面全國after tax 50th percentile £565 per week 係做median value 嘅話, backward work out 番pre-tax 嘅annual income 係約 £34000 annually. 亦即係跟據london only 嘅excel 黎睇, 超過 1/3 嘅London人 係低於全國household income 50th percentile 嘅salary. 其實都幾suprise.
呢批人應該有唔少係住 social housing 俾緊好低既租,所以係 London 都頂到,就好似香港都有近一半人口住緊資助房屋咁。
視乎佢係行fixed rate定tracker variable
Variable 就咁上下
頭5年fixed , 剩底既就variable

用online broker 出個約數睇下先?
就咁google online broker 應該有一大抽
不過係唔係全國性咁幫到你就唔清楚
我禁過間 L&D 1個鐘內就收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞