UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
唔該晒呀
想問NG11你有冇咩評價呀
你budget 內嘅應該無NG11 嘅盤會match 到你要嘅價錢
個邊較好嘅區, 係晒West Bridgford, Edwalton, Gamston, Wilford ,NG2 和 NG12 都唔錯. 不過, 我估你好多都out of reach 個價錢.
咁應該要去到咩價位?2000一個月?
都係個2條link 內個d.......就算£2000

我上面講個d Edwalton, Gamston, Wilford, 基本上係有錢都無盤.
1. 租房或買屋既 budget : Max. 900pcm
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Manchester
2. 你需要幾間房 : 1-2
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1-1.5hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 價錢>治安交通>學校

話説如果你諗住係搵學校為目標嘅話, nottingham 唔會係一個好嘅選擇, 因為太太太多香港人爭, 基本上唔會搵到校區嘅租盤. 有嘅都集中係NG2 而且9成都係2房apartment. 未計租到都唔代表有學位.
請問係咩渠道揾broker?
online 果d?
Doncaster 都有好區。 當然走去市中心 好似intake 個d地區就祝你好運。

學校唔駛點諗, 就算區來好既中學係全國都只係算中到中下。 對小朋友有要求要考慮下。

私校係Yorkshire 區都係麻麻。 更唔好講全國。

所以諗住平買然後送佢入私校都未必有so.

新區無咩罪惡好正常。 如果舊區無就算好好。

不過我諗唔到邊度近郊區可以好低。 除非係附近既村莊
其實學校我又唔係一定要入啲咩勁野,普普通通就得!
唯一係唔想去太北面,同屋租唔太貴,係1500內,治安正常我就可以!始終去到都係重新開始,咩都無所謂
我覺得你係要先打聽個度有咩工種, 同你想要做嘅工種係個度多唔多
我是但有工返就得架啦! 落咗腳先慢慢睇!我揸車廚房工廠都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞