UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
想問下
around 300k想買2房freehold
首要考慮中小學
次要考慮治安
有咩選擇
想請問關於拍賣
而家睇緊間屋話成功bid到嘅話要即時 10% deposit
淨低嗰啲工般要幾耐之後俾?
嚿錢做緊定期 驚周轉唔到
理論上你淨係考慮中學校網就得, 能力許可就盡量中學讀 私校
ching 好勇,我唔識唔敢玩
漏左講,買的
佢地已經係英國但不在london
長期覺得好悶始終做開城市人
佢地會揸車又鐘意gardening

想問下咩區好,因為都想自己都睇下
300k 或以下要 freehold house 仲要係 London tube 站附近
你搵到通知聲,我即刻黎掃貨買幾間
London 冇 tube 嘅一房都唔止 300k 啦。
黎緊打算落腳Birmingham ,聽朋友講宜家租屋俾12個月已經唔夠,仲要有當地朋友幫你做擔保先得
所以咪話外圍都得
Tube都係話最好有姐
唔知係咪我搞錯啦下
有款車同香港好似係咪都叫tube
但大架好多又唔洗出入閘(唔係train)
我意思係有鐵路一個鐘左右可以去到london
睇業主,我覺得租務市場冇以前咁誇張
暑假另計,有寵物另計
Reading、Dartford、Chemlsford
Tube/DLR 沿線就唔好諗喇。
好撚多退休狗係個頭
1. 租房或買屋既 budget : Max. 1100pcm
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Manchester
2. 你需要幾間房 : 1-2
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 30mins
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢=交通>學校
佢要 freehold (即係唔要 apartment),不如揀曼城中等區域 (Sale 呢啲名校區太貴) 近 tram 嘅 semi-detached house, 可能會啱佢哋多啲…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞