UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
1. 租房或買屋既 budget :800~1000 pcm pref, max 1200
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London外圍/Reading/Brighton
2. 你需要幾間房 : 1/studio(pref)
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :1-1.5 hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢>交通

住開北部對南部唔熟,因為未搵到工所以要搵個至少可以去London interview嘅地方
唔該晒
唔知kennet island 果邊好唔好
我會叫你住share house , 套房連廁所個d. 個d 包晒bill, 你壓力細好多. 而且, 你唔住得耐, 無需要無啦啦租個老鍊咁遠嘅地方end up 搵到工又要搵過. 求其係搵工個陣有個地方落腳就得. 你住套房, 其實可以唔洗出去, 係食野落樓下煮, 煮撚完又番番入房...頂到你搵到工為止

https://www.spareroom.co.uk/flatshare/?search_id=1217602979&
想問下大家
如果唔係家庭, 只係單身或兩個人, 租既話你地會鐘意住apartment個類(purpose build有3,4樓個D, 或new build既高樓), 定係住house單位?
住落兩者有冇咩特別方便/唔方便, 或好與唔好?

買既話就apartment得lease hold點都冇house free hold咁好, 但如果係買house入面一個單位, 呢D好似叫share of freehold?
租嘅話, 我一定揀apartment/flat. 唔洗煩又唔洗打理, 反正間屋唔係你, 無理由要幫佢打理埋. apartment 方便. 而且apartment 通常地點係就腳d 近車站.

share of freehold 通常都係一間house 黎, 成間都係你嘅, 不過業權你只擁有一部份. 係你要睇番d terms 係點樣最終可以達至最尾你係買到成個freehold. d terms 你要睇下係咪make sense 係真係achieveable 最終你係買晒成個freehold.
同埋,租既話,你既租金係包左 service charge
咁例如好似呢D咁
https://www.rightmove.co.uk/properties/131307131#/?channel=RES_BUY
本身係一間detached / semi-detached既house, 分間左幾個單位, 可能係一層一個, 什至係一層分左兩3個單位
呢D係唔係基本上一定係lease hold?

如果有D係一間house每層一個單位, 係share of freehold, 咁樓上/樓下唔賣既話, 就永遠做唔到100% freehold晒成間屋? 咁有咩要整係牽涉成間屋既都幾煩, 你想整但其他單位業主唔想整咁就企左係度
你條link 個 d 係本來一間house 拆細變左間flat. leasehold 啦呢d.

如果有D係一間house每層一個單位, 係share of freehold, 咁樓上/樓下唔賣既話會下點? 唔知, 我諗你要睇terms 同要問, 間間都唔會一樣. 呢度d house 係完全無一個標準. 就算係同一條街, 2間屋嘅地契可以完全唔同.
halifax 都算係最鬆手果間wo
你大約咩條件?
share of freehold
多數係d舊式victorian house改建幾個單位賣出去
原本既freehold就會變左share of freehold
多數玩法係 自己own個leasehold, 再同鄰居share 一間公司去own個property同個地既freehold
多數會請一間公司去manage, 但係因為你地係老闆,所以可以隨時撒換
的確,呢度啲屋間間都有啲歷史,好多唔同情況,有時都睇到好混亂
謝ching!
有冇SIGNAL?
唔熟個邊啦...
1. 租房或買屋既 budget : 租
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) :
2. 你需要幾間房 :
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞