UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
答你呢個問題之前, 你諗住黎到係做邊行? 你total 帶左幾多錢黎你地2個? 約數得架啦, 我係想量度下你夠唔夠 budget 住london
我唔熟個邊, 唔識答. 我諗你真係要做個好詳細嘅research 先得. 因為個個city 嘅工種分佈係好唔同. 好似 IT/金融業, 呢d 工作係真係倫敦大比數多過其他city 好多好多.

亦因為佢每個城市工種分佈好唔同, 有d 城市可能有某一d 工種, 不過數量係極度少咁. 呢d 你係要自己research 啦. 你唯一要記住嘅係, "有"唔代表係"多". 而你target 住嘅地方係要"多".
唔該曬
上esol班見到同學搵admin工都唔算難搵
不過Manchester 其中一樣要適應嘅係西北口音
聽慣咗就無乜嘢
我依家住嘅地方都係透過grainger搵
咁多位ching 想問吓以下租屋條件嚟講有咩area推介?本身諗緊earls court/ealing

1. 租房既 budget : ard £1500 pcm, 有隻狗
2. London; 兩個人去 一個做嘢 (未揾到), 一個讀書 (south kensington)
2. 你需要幾間房 : 1 flat/大啲嘅studio都可考慮
3. /
4. 番工/番學 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. /
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安/價錢/交通

另外想confirm下係咪全部agent都唔接受喺香港租定先,定其實要逐個問
如果咁樣呢?感謝

1. 租房既 budget : 1500-2000 pcm
2. prefer 地點:London
2. 你需要幾間房 : 1間房
3. 想租apartment
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? :1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學?:唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安>交通>價錢>>>校區
有寵物嘅落地搵. 實要打電話問......... 確實ealing 到acton 一帶.係最好選擇. 你可以stretch 到去£1600 內嘅話, 可以睇埋 fulham 同hammersmith 個邊, 呢個區靚d 仲要近dd

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E912261&minBedrooms=1&maxPrice=1750&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=
黎緊同女朋友一齊去倫敦
暫時睇緊租Canary Wharf
想問下有無其他意見

1. 租房既 budget : Max 2100pcm
2. prefer 地點:London 黎緊返Liverpool Street工 女朋友未搵到
2. 你需要幾間房 : 大Studio /一房
3. Apartment
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? :<1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學?:唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安>交通>價錢>>>校區
原來 Canary Wharf 真係會有人用 £2100 去租 Studio/一房
Maximum 姐
實際預1800-1900
都唔錯喇, £1800 x 12 x 95% 出租率即係 £20520 per year
面價 4.5% 回報率即係個單位大概值 £513k
呢個價係果頭係搵到野買
都唔錯喇, £1800 x 12 x 95% 出租率即係 £20520 per year
面價 4.0% 回報率即係個單位大概值 £513k
呢個價係果頭係搵到野買

(再上一個回覆打錯左 4.5% 回報率)
咁可以話比你聽真係好多人呢個range 租,回報率幾唔錯
我遲下住落一兩年 如果好住都想買返一兩間
我都係會睇canary wharf, 或者ealing 同acton 都得, 有Elizabeth line 嘅地鐵.
咁我而家就係諗緊買自住同投資既貨,度度都去研究同去行下睇下現場環境。
另一啲有興趣既地方係 Greenwich 同 Colindale - 有鐵直達市中心既 bank 一帶就應不愁冇人租
你睇 Canary Wharf 既話,不妨行下附近 Isle of Dogs,有比較靜既地方,係河邊行同放狗都幾舒服。
個邊係好多人租1/2房. 我covid 個陣叫租係最平, 都講緊£1750 租2房連車位. 不過我個陣係河景.

同一個單位, 而加係租緊£2300+ , 我仲要開門俾5-6對couple 黎睇樓. 唔夠1 week 就租左出去.

個邊1/2房係極度搶手, 由期係望正河景嘅.
咁多位ching 想問吓買樓有咩area推介?諗緊 SUTTON

1. 租房或買屋既 budget : £400000
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 2-3
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :
1 HR
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢=交通>學校
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞