UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
難囉, 因為本身freehold = house, 有house 嘅地方唔會係熱鬧嘅地方黎. 要熱鬧就係apartment, 而apartment = leasehold. 佢要嘅條件係互相有衝突.

佢想要嘅野唔會同時出現. 要同時出現嘅, 亦唔會係800k 內攪得掂嘅野.
想問多少少,咁近球場會唔會比較多人或者交通擠塞
還好, 你揀右邊個d 其實唔會掂到個球場個邊.
搞不撚掂 佢要先交10%訂再20日內done deal
除非cash buyer都難以達成 輸梗咁
auction 樓係難玩. 呢個post 我靜係見個一個巴打成功.

auction 樓短時間要完成, 而且好大機會要cash buy 先會攪得掂. 另外就係佢auction 得, 實有d 古零精怪野係令佢無辦法普通咁賣出黎. 咁個d 古零精怪野, 你真係要識睇先掂. 唔係買左番黎先知大獲. 我條街有間屋就係賣左1年半都賣唔出就係因為有japanese knotweed 所以根本係賣唔到. end up 係auction 賣出, 平市價30%+. 個間野你自住都仲要執好多錢先整得走d japanese knotweed, 攪唔甩嘅話, 又係呢世都賣唔番出去.
1. 租房或買屋既 budget :買樓,大約200000鎊
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) :manchester/stockport
2. 你需要幾間房 :3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):house (freehold)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :不需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安>價錢>交通>校區
:
我都係會揀hammersmith 或fulham 個邊.

不過你有狗, 我估你真係要落地打電話問先攪得掂
technically 你咁做無犯法, 不過, 我唔會recommend 咁做. 因為, 係幾黑人憎嘅行為. 調番轉諗, 你係屋主, 你收到offer, 個條友其實仙女散花係幾間屋都落offer 咁. 你係賣屋個個你會點諗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞