UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
我嗰區啲租盤都升咗幾多
有冇人對manchester audenshaw boothdale drive 果邊有任何評價
係咪買樓一定會有report 寫明有冇japanese knotweed?
想請教 Manchester Worsley 區有咩意見?

睇緊入面Ellenbrook 呢度

治安略差, 其他嘅野就睇 https://www.streetcheck.co.uk/postcode/m345ju 就望落正常, 要落區睇.

個d 區少香港人睇, 因為治安問題.
我估你要搵surveyor 去睇. 有一個指標係, 如果間屋賣左好耐都無賣到, 個價錢又係正常水平嘅話, 咁你要查下咩事.

正常
IT 公司大裁員,人工就有得跌
加息周期尾聲,租屋需求強到仆街,UPFRONT 由12個月加到18個月,好區仲要租客交CV
仲想人降價賣樓?
治安我都有search 過
exactly 呢個postcode 既其實ok
係附近就差d
但幾方便
其實我想買果間冇事
係想睇下係咪一定會check

https://www.police.uk/pu/your-area/greater-manchester-police/performance/compare-your-area/?tc=GC14

麻麻地...佢問題係crime 高都仲要分係邊隻. 佢高個2隻係weapon 同violent...
可以點check到個業主係幾時開始放盤?

個度有個日子, 係寫幾時added, 或者幾時減過價. 不過, 都係要人手keep 住睇rightmove 一輪係你想買個區, 你約莫知邊d 係新加, 邊d 係減過價, 邊d 係換左agent 又擺過新廣告咁.

裝個chrome extension 可能會幫到d 忙. 不過大前題係你要睇過個個盤個url 先會記低個價. 亦即係話, 基本上係無得懶, 係keep 住睇rightmove

https://chrome.google.com/webstore/detail/property-tracker/abgkpdjomdmemeefdefalbeogkmlmand?hl=en-GB
啱啱去完london 黎緊可能會relocate過黎 想問下如果想跟以下條件揀 得唔得

1. 租房或買屋既 budget : 租嘅話 £3k / month 都ok 買嘅就睇下有咩盤 唔係好知價
2. prefer 地點 : london zone 1
2. 你需要幾間房 : 1間睡房 500-600呎
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): apartment
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 0.5hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔洗
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安

我都有check過, 但tameside好大既 我用另外checkpostcode果個, m345ju 算係咁, 但附近就真係差D
worsley太貴, 又遠D, 應該唔考慮了
有D人揸唔到車, 出入好唔方便
治安>=交通>價錢>>>>>>>>>校區
想揀chelsea / kensington / holborn 呢d位有無可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞