UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
想要 apartment 定 house?
我唔係業主, 我只係租客, 我租個陣係£1750, 我搬走個陣, 下一個租客係俾2300. 個度£3300 一年service charge.

london 樓貴, yeild 唔會高. 不過個個業主早年買落, 我估佢買個陣400k 到. 咪幾好 yield 囉. 而家買嘅話, london 個rental yeild 同其他city 比太低. 我唔會係london 買樓黎收租.
當然都有可能係另一啲城市搵投資盤。
不過而家係英國,住係 London 都只係幾個月,去過既其他城少比較少,又唔熟果啲地方,見面價回報高就亂買,亦有機會中大伏
想要house 多d, 但apartment 都可以接受
1. 租房或買屋既 budget : £1500 月租
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Nottingham
2. 你需要幾間房 : 3-4
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :
1.5HR
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 需要 小學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 學校>治安>價錢>交通
搵mortgage broker la 佢地有窿路的
一房london zone4-5都無問題
sor 打錯 我冇寵物的
我地1 pair人

如果想樓齡新d,除左Ealing,仲有無咩區推介?
(想參考下姐,Ealing都幾岩心水)
想係Scotland買樓 見佢有法例賣家一定要做一個single survey先 想問下大家仲會唔會自己安排再做一個additional survey check 下其他嘢 好驚有咩問題有排搞
你想借幾多 我都係mortgage 緊 高過75唔做都正常
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E787913&minBedrooms=2&maxPrice=400000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=bungalow%2Cdetached%2Csemi-detached%2Cterraced&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=

呢個價錢唔會係治安最好嘅area, 不過治安叫正常. 不過你呢個budget, 其實你睇london 邊個area 都唔會搵到最好治安嘅地方. 正常治安水平應該係你能力reach 到嘅地區.
要學區嘅話, 呢個價錢搵到2房都有難度, 唔好講話4房.

我估你要諗, 你要校區, 定係要治安. 跟住4房係無乜可能, 3房係d 無校區嘅地方而治安叫正常嘅都仲有可能.
一定要自己搵個似樣嘅surveyor 做survey, 唔好信賣家個個.

我係有好friend 嘅朋友係glassgow 買左個flat. 佢就係無做自己嘅survey, 買完先知某個位樓上滴水.
咁要正常治安無校區有冇咩介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞