UK 租樓買樓攻略 (6)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
巴打可唔可以問下Romford治安點
最近睇緊d flat價錢好似幾平,去過感覺都幾好
但係搵新聞又drug又stabbing 好似好恐怖咁
romford 市中心我剩係去過睇樓同行街
市中心計其實係一般rough, 咩人種都有, 治安哩D 野未發生係自己身上都唔敢保證D 咩, 但係 romford 一定好過佢向西果D

我住果到係harold wood, 近站條街其實好residential. 同埋多new build. 同埋多數白人, 行街個感覺唔會有平時果種要好警戎心

麻麻. 通常香港人集中係wA4, WA5.
請問咁多位師兄,租樓俾咗holding deposit, 對方同我都簽埋約等搬。 對方係咪都可以臨搬前反口唔租或者突然加租? 如果可以, 除咗叫佢俾返holding deposit外, 有冇法例上嘅賠償?
呢個map好似係唔update
印象中佢只係計201x年, 總之一定唔到2019年打後
最近聽有個fd就類似咁
不過冇你proceed到咁後, 佢係比左holding deposit, 等左兩日agent話個業主同佢講唔租, refund deposit, no reason provided

當然究竟真係業主唔租, 突然收到更好offer
定係agent玩野, 係咪都叫人比holding deposit(講真邊有人check到佢收左幾多個租客deposit)落左搭先, 等業主慢慢揀
以上兩者都無從驗證

租客反口就沒收deposit, 業主反口就冇後果
btw 以層主個case, 既然約都簽左
業主反口唔租或者突然加租 = 違約
應該就係要佢賠埋剩餘fixed tenancy既月租先可以趕租客走唔比入住

不過都係等熟既ching解答
好區/好屋個價好似企得好硬
咩區可以鋤20%
WA1 4xx 就ok 之外, WA1 無乜地方係ok . M43 個邊都係紅晒.

我勸你睇stockport. manchester 住得人而真係有香港人住嘅, 黎黎去去到係個幾個, 亦即係唔平. 你真係要manchester 市內, 睇leigh 嘅南邊.
liz truzz 之前就係, 之後緊到仆街
過唔到AIP 主要可能係未夠credit / 佢default 個credit search 搵唔到你record

搵個broker 搞, 大部份都免費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞