[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
冇問題,講得好
少少好笑啫
形容得幾好呀
人地都話自己係鐵路
CONT.
食完嘢出去發現落大雨,即刻行去隔離嘅神燈劇場避雨+睇下劇
要戴3D眼鏡+有真人表演,辛苦哂

https://www.youtube.com/watch?v=cIh-ZqULmsQ
FYI,由FUJIFILM贊助,同埋2023/11/1 - 2024/2/11進行維修保養

睇完停咗雨,行去另一個區域「神秘島」

其中一個設施「海底兩萬哩」,排到乜咁,都係不了
一樣2023/10/3 - 2023/11/6會進行維修保養

影返過去地中海港灣同後面個驚魂古塔

啱啱好有架飛機喺後面準備降落

排超過140分鐘嘅「翱翔:夢幻奇航」,一陣再返嚟

迪迪尼又點少得米奇,靚仔過香港嗰隻好多

行到返門口,迪迪尼嘅始創人Walt Disney銅像,香港幾時先會有?

重有個地球

Peter Pan同Wendy,其實唔太識佢地

可恥!

行返去「翱翔:夢幻奇航」,買咗DPA所以可以10分鐘內可以準備玩得,出面要排超過140分鐘+大風細雨之下,呢2000YEN極抵畀

https://www.youtube.com/watch?v=cPe9E4ArBPE
FYI,由新菱冷熱工業贊助,大約就係一個極大嘅projector+可以升高兩三層樓嘅機械臂嘅模擬飛行體驗,真心好正,再次覺得呢2000YEN係一定要畀,畀得值畀得好,真心要感謝女友

玩完之後見雨越落越大,所以去行下鋪頭買下嘢避下雨

之後太肚餓就食少少嘢,呢個pink色包其實味道還可以........嘅

食完打算坐條鐵路返入口附近,但實在太大風,要限速,又食風又凍,
女友又唔舒服緊,所以都真係幾難搞,加上夜間表演宣佈取消,
於是決定提早走人返品川

臨走前特登再去影一影

重有喺園區入面嘅酒店

最後喺東京駅買嘢食返酒店,又完一日
140 hr
140分鐘姐
嚇到打錯字

140min 即係超過2個鐘,點排
我 3 月中先去完, 地方夠大, 可惜玩同行既野唔多, 我一早去, 3 點幾就走人
真心痴線
仲要日日都係排咁多分鐘 真心買fast pass好過
所以我好少去主題樂園玩,唔想用全日去排隊
DPA都要搶㗎
好彩隻wifi蛋速度夠快
係,但女友想去嘛
DAY7
又一日遠征

又行去品川駅,人地準備有地方選舉,再望下香港幾咁完善嘅選舉制度

今次坐直通山陽新幹線嘅HIKARI 501號,N700A X編成

比較少坐嘅普通席

NOZOMI獨有嘅7號車S-WORK車廂,可以畀人做下嘢做下視像通話,
最新嘅N700S好似會喺個WIFI速度上有改善

班車喺靜岡會停五分鐘待避,落車影下相,但行唔切去車尾影通過

三個鐘多dd到新神戶,就見到神戶嘅代表球隊神戶勝利船,
竟然唔放最出名嘅恩尼斯達落去

新神戶去神戶市區要係神戶市營地鐵西神、山手線,一個站就到
CONT.

行咗陣就開餐,神戸牛ステーキ彩ダイニング,食鐵板燒的
叫咗一份平一份貴d嘅set lunch,TABELOG得3.16分
https://tabelog.com/hyogo/A2801/A280102/28036195/
頭盤有份凍嘅牛肉同三文魚沙律,重有個菜湯

有個叔叔專門招呼我地,然後會畀將會整嘅牛扒畀我地睇,同埋開始炒d配菜

配菜們,少有地有菜心

整完配菜就開始整主菜,然後叔叔叫我地拎定相機出嚟,
話「see some fire」,然後就整咗d火出嚟,典型整色整水嘅鐵板燒

然後佢就將d扒分返兩份畀我地,其實都唔錯,似喺香港食到嘅高級牛扒
不過之前幾日食過嘅炸牛扒、燒牛舌、sukiyaki太高質,佢就完全被比下去
btw份牛乜都唔點就咁食已經okay

食完主菜waiter姐姐會叫我地坐去第二度食埋甜品同飲嘢,
唔駛咁熱同吉返張bar枱出嚟

btw同場見到只有遊客,有一家四口自駕遊嘅香港人、一對香港情侶同一對支那情侶,完全無本地人,可能因為太早?
玩到咁遠去到神戶

平時坐開Green今次做咩唔搭
諗緊係咪入錯post
睇咗咁多日東京,突然去咗岡山
因為女友話未去過姬路城,所以順手去神戶食嘢
唔坐GREEN因為唔多值
留返下次去關西先睇嘛
無所謂喇,反正佢又未坐過東海道新幹線
N700S 7號車個WiFi 的確唔錯
東海道山陽個wifi剩係喺佢剛剛開始嗰陣先用得,之後無一次用得
請問係 7 號車 Wi-Fi 收得特別好定咩意思?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞