[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
搭過京急車行京成Sky Access算唔算搭過

下次想試下個吞拿魚套票
好過香港嗰d濕鳩燒肉好多㗎喇
CONT.
食完嘢繼續行下

有全層嘅駿河屋,見到呢隻嘢,有d衝動想買埋部PS2返去

行完就去搭車,去咗櫻木町駅,呢度前身係日本第一條鐵路--新橋到橫濱嘅第一代橫濱駅,之後隨住東海道本線繼續延伸,橫濱駅嘅名都讓咗畀而家嘅橫濱駅

同時呢度都係國鐵五大事故其中一單--櫻木町事故嘅發生地點,簡單地講就係維修電纜工人意外令到電纜垂底咗,掂到後來嘅一抽電車,引發短路而起火,而當時嘅電車車體係木造同用咗好多易燃零件同油漆,再加上列車車門無打開同用咗梗窗開唔到,令到106人死,92人傷

去買嘢飲,原來除咗紫牛,重有藍牛,而家香港重有真紅牛同橙牛

當然嚟到櫻木町都要影下pokemon渠蓋,今次係比卡超s

試新嘢時間,YOKOHAMA AIR CABIN,2021年先開業,連接櫻木町同對面嘅運河公園,全程只需5分鐘,單程1000YEN,來回1800YEN,都幾貴,今次只係買咗單程

因為無乜人坐,所以兩個人可以包廂

景色都唔錯嘅
呢架纜車唔知玩到幾耐,又貴又唔係特別好風景
應該無咁快嘅
原來 2021 新開,上次去陰天落雨,同埋根據經驗日本纜車都係貴所以離遠見到冇去搭,原來要成 1000 円
我好鍾意係日本搭纜車吊車之類,但呢個0興趣

今日去咗坐全球最短纜車
原來係用瑞士嘢
呢個我都坐過
CONT.
佛誕假期小更新,畀背後神秘力量催更

落咗吊車影返過去,環境唔錯

之後行咗陣橫濱WORLD PORTERS,買下藥咁樣,然後繼續向海邊行

然後行到去紅磚倉庫,佢有兩棟,喺1911年同1913年落成,先係作為稅關嘅倉庫,到二戰後曾經成為GHQ(駐日盟軍總司令)嘅總部,之後繼續做倉庫直到1989年,去到2002年配合港未來21地區再發展,就成為商業設施同展示空間到而家

剛好有個花展,係幾靚嘅,但好大風

再行出海邊,見到海上保安廳嘅巡邏艦「あきつしま」,
同埋隔離有個資料館,放咗2001年喺奄美大島同北韓衝突沉沒再被打撈上嚟嘅北韓船隻

另一邊有隻郵輪停泊,轉頭會再過去
背後力量
背後力量可唔可以再推大力啲
CONT.
N日一篇

望完海就行紅磚倉庫,都係有嘢食同有好多鋪頭,無乜特別

似煙盒嘅茶葉

有得行出去騎樓,有d係餐廳嘅一部份

之後去開餐,今次係DISNEY HARVEST MARKET,預早一個月訂位的,
TABELOG 3.08分,最低分同叙叙苑一樣係性價比
https://tabelog.com/kanagawa/A1401/A140104/14089278/

未夠鐘入去,餐廳出面都有唔少嘢賣

入去了,中間有好大隻米奇

餐廳設計都幾融入到紅磚入面,唔錯

有個春天特別menu,又有個特別set,就試試佢

之後就有架車推埋嚟

嘢食質素其實唔錯,不過因為材料同整法都比較健康所以味道係偏淡,嘢飲都唔錯嘅

重有postcard同上面個杯墊可以拎走的
估唔到又係迪迪尼行程
神秘力量鍾意嘛
同神秘力量去即刻冇晒平時睇既行程
咁行程係交畀佢編,我係諗交通
不過今次行程都好多地方俾我參考

除咗迪迪尼
佢plan得幾好,真心的
啲景點睇得出係有做功課去搵,唔係求其閃閃書式食玩買
神秘小姐可唔可以推樓主推得大力啲?
CONT.
背後神秘力量有催過我嘅,不過實在太攰
就完㗎喇

食完個迪迪尼tea就行返出去,其實當時好大風

新港橋,1912年落成,係當時橫濱臨港線(貨物線)嘅鐵路橋之一,
而家保存成為行人橋

而成個橫濱港嘅防波堤同週圍嘅建築起到有d似象鼻

行下行下都日落了,行咗去大さん橋郵輪碼頭嗰邊

飛鳥II,曾經係日本最大嘅郵輪

另外一邊都泊咗來自荷蘭嘅MS Westerdam
日本嘅郵輪市場都復蘇得幾快下

然後慢慢行返去橫濱駅嗰邊,天都開始黑,摩天輪都著燈

吊車因為強風而停駛

之後沿住汽車道行返過對岸,汽車道係由舊嘅貨物線改建而成嘅行人路(就係去到頭先提過嘅新港橋嗰邊),當中會經過三座橋(港1-3號橋梁),其中1同2都係美國橋梁公司製作,1907年落成

3號橋就特別少少,佢本身係1906年北海道煤礦鐵路橫跨夕張川用嘅鐵橋,最後就放咗喺度作保存
CONT.
最後一篇了,反正之後嗰日都係坐飛機

行完汽車道,橫濱夜景的確唔錯

重有泊咗「日本丸」呢隻大型航海訓練帆船,1930年下水,1984年正式退役,一共行駛183萬公里,培育過超過一萬個海員,之後保存改造成博物館,2017年更成為重要文化財

btw雖然佢而家唔會再出海航行,但每年都要跟據《船舶安全法》進行檢查

最後喺橫濱駅附近行街最後衝刺買下嘢,日本DONKI竟然有香港TINY出嘅玩具賣

重有支那懶人火鍋................

最後坐京急去到京急蒲田轉車返酒店,無得一程過

典型東橫嘅房,單人雙人一樣大

然後第二朝五點幾就醒咗準備出發去羽田機場

當然都係坐京急

羽田機場T3,都幾熱鬧

入咗禁區都唔算細嘅,不過重有好多鋪頭未開,無計太早

FAMART嘅自動售賣機

都係跟group上機

今次都係坐波音787-8,JA801A,11年機齡,同去程唔同在於放多咗個枕頭

重有個廢到唔恨嘅耳筒,我用返AIRPODS PRO 2聽下歌算,反正個IFE我都係播地圖

好似係坐羽田機嘅指定動作,同富士山say hi

又係呢包小食

日本上餐係唔同d,同去程唔一樣,味道唔錯

準備descent嗰陣竟然派postcard同糖,重要任拎
btw兩粒糖都好酸

繼續慢慢等行李,同上次坐J有所謂priority差唔多時間出

好喇就係咁多,悶死各位唔好意思

同埋真心多謝女友嘅精心安排,好詳細好認真地plan,好慶幸遇到佢
下次再去就係8月,5+10日之行,到時再見
臨尾都要放閃

下次8月5+10係邊度5邊度10

5+10意思係同佢去五日,接住10日獨遊
當然都係日本喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞