[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
差好遠?
唔差得遠我寧願山手線全程
快幾分鐘囉
個天空顏色咁藍嘅
係咪用gopro影
唔係,iphone14 pro或者sony rx10 iii
有d係加咗味精嘅
同埋個天又真係好藍
14 pro影出嚟都藍過11 pro好多
CONT.
晚間一小更,繼續高島城

同時呢度都係一個公園,都見到有香港人嚟

護城河一大堆櫻花跌哂落水,密集恐懼症者注意

隱約見到富士山

橋上一隻小鴿子

都真係幾多跌咗落水
係咪接近水尾先咁多跌落水
應該就係,有櫻吹雪
5月22-29係東京重有無得睇
有,睇樹葉
我想下年跟你行程(部分)
你認真?我呢程係復活節去,東京已經落咗超過一半
無咩事我都係出番去先
笑死
CONT.
繼續諏訪之行

行完高島城,就行去諏訪湖

諏訪湖位於諏訪盆地嘅一個湖,橫跨咗三個行政區域(諏訪市、下諏訪町、岡谷市),係天龍川嘅源頭,天龍川就係由呢度開始流經愛知縣同靜岡縣,最後喺遠州灘(靜岡縣濱松市附近)出海,相傳武田信玄就係葬喺諏訪湖底

環繞諏訪湖一週只需16公里,消耗咗四個飯團嘅能量咋

沿住諏訪湖散步好舒服,沿途有唔少鴨

八重垣姫像,出自江戶時代嘅歌舞劇「本朝廿四孝」嘅女主角,
d情節都真係幾超現實,詳細請自行GOOGLE
你真係用腳行一圈咁勁
無行到一圈,未完嘅
巴打幫幫手出快啲,過一星期去
佢出完就到我出
CONT.
每日一篇

行多陣影咗陣相就行去食嘢,今次食d輕食,有熱狗有蛋糕,質素唔錯
https://tabelog.com/nagano/A2004/A200404/20015469/
TABELOG有3.46分

其實最想都係坐下恰一恰,女友病緊嘛

軟雪糕唔錯

養命酒出嘅養命水

抖完就行返去上諏訪駅,其實都幾靜,沿途民居都無乜人

駅員對新入學、新入職嘅祝福

之後就上車,打算去小淵澤,點知兩個都瞓著咗,一醒已經過咗小淵澤
然後車掌姐姐過嚟查飛問我地去邊,結果就去咗下一個停車駅韮崎

但錯有錯著,大大個富士山任睇

亦都好彩好快有回頭車,去小淵澤嘅普通列車,好彩唔係long seat

唔駛半個鐘就到咗原來目的地小淵澤
見過USJ排400分鐘
CONT.

小淵澤駅舍唔算大,入面有埋手信鋪同便利店,算係咁

頂樓有觀景台,望住日落嘅富士山

重有另一面唔記得係飛驒山脈定上信越嗰邊嘅山

之後落去上車,小海線嘅觀光列車,HIGHRAIL 1375,用改裝過嘅KIHA 100同110系行駛,通常只會喺星期六日同公眾假期行駛,而黃昏由小淵澤開出嘅班次會註明係「HIGHRAIL星空」

可以參考呢度:
https://www.jreast.co.jp/multi/zh-CHT/joyful/highrail1375.html

小海線包含咗JR入面海拔最高嘅九個名,當然有最高嘅野邊山駅,
2017年去過野邊山睇星,2019年又淺嚐過HIGHRAIL星空,今次要試真d

1號車,之前坐獨撚位,今次坐打橫嘅雙人位
同埋有小賣部

2號車同一般特急座位相似

點會少咗蓋印嘅地方

ummmmmmmm.........

2號車特別d有個Gallery HIGH RAIL,可以借有關天文嘅書之外,
亦有個半球形嘅穹頂,用projector將星空投射去天花板,本身係想整玻璃窗車頂,但因為唔符合法例所以先用projector整個星空出嚟
病緊仲日日坐咁多車
前一晚住名古屋好過啦
痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞