[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
DAY5
又一日新開始,開始去下d主題公園

首先去咗池袋先,今日會坐西武鐵道,新公司新路線UNLOCKED

西武001系電車「Laview」,西武鐵道最新嘅特急型電車,
由妹島和世設計,一個建築師去設計電車,都幾得意嘅外表
全車8輛編成,4M4T,最高營運速度105km/h,暫時有7抽營運中

車內以黃色做主色,櫈都算好坐,同埋最大特色係落地大車窗

櫈都有兩張

如果坐車頭前面展望都幾爽

今次坐嘅係第一抽投入服務嘅A編成

車廂中間都係用暖色做主色,幾養眼
大月果個咩筒黎
我嘅理解係一d對青少年意識不良嘅書嘅棄置箱,但太多人當佢係垃圾桶
粉紅色衫嗰個係咪你女朋友黎
係呀
Laview
lm
CONT.
繼續龜速產出

今次用嘅係姆明主題公園套票,4100YEN
可以任坐西武線全線(多摩川線例外)+巴士來回+姆明公園入場費,張PASS都係特別形狀,入閘/落巴士/入場同職員show PASS就得
btw坐特急要另外買特急券的

大約45分鐘就到飯能,其實程車個人覺得體驗麻麻,又chok又嘈,keep住有好似打樁嘅聲
而架車會喺呢個站做switch back繼續去西武秩父

真係好似河馬,而我都係叫佢河馬

出閘前大大個牌三種語言提埋去邊上巴士

西武 x fam mart嘅便利店

新橫濱線開業紀念車票,無買

櫻花盛開亦代表一班學生畢業投身社畜,又或者入學升班
好多車站都有類似嘅鼓勵說話,規模有大有細

落去上車,有兩種巴士可以坐,一般路線巴士或者直達巴士,今次係直達巴士,重有河馬塗裝

直達巴士只需10分鐘就到metsa
佢喺一個以北歐做主題嘅公園,河馬主題公園就係佢其中一部份
我細細個就睇你遊記架啦
或者叫啟暴龍?
CONT.
繼續見河馬

宮澤湖,1941年建成嘅一個人工湖,而metsa同河馬公園就係圍繞呢個湖而起

好似幾有特色嘅cafe

到咗河馬公園入口,佢亦係芬蘭以外嘅第二個河馬主題公園

重現小說入面某d情景

水上小屋,小說入面姆明就係喺呢度遇到佢祖先

可以講一講姆明,佢係出自芬蘭童話小說家Tove Jansson手筆,
1945年發佈第一部作品,故事大約講姆明係一隻森林嘅小精靈,
一家三口住喺姆明谷入面,當中又會遇到好多人,當中就發生好多唔同嘅故事,例如綠帽獨撚史力奇同好樣衰嘅阿美
而某程度上姆明嘅性格都映射緊芬蘭人嘅精神同國家認同定位

姆明表示
成日都㩒咗不推文
河馬
CONT.
半夜一篇

(無影佢單獨正面,只能出背面,一陣有清楚d嘅正面)
過咗水上小屋突然見到真人扮嘅史力奇出現,嗰陣其實落緊細雨(不負出國雨神之名,出親國一定有最少一兩日落雨),然後同佢合照都有點尷尬,無計真人扮返人類角色係難搞d

之後就見到著咗雨褸嘅姆明

姆明同佢屋企,佢會係咁轉pose,另外合照都重要隔開一段距離,
唔似香港迪迪尼可以攬返卡通人物(復活節已經可以)

行到姆明屋企前面見到姆明媽媽同頭先出現過嘅史力奇

入去姆明屋企參觀,係要跟導賞員睇,每次有限人數
好彩一早入去唔駛排隊,首先從地庫開始,係姆明爸爸媽媽嘅地頭
d嘢都做得好仔細,不得了
btw其實地庫係好暗,用iphone 14 pro夜間模式影的
CONT.

地面嗰層係客廳,重有佢地d相

再上一層係爸爸媽媽間房,佢地祖先個樣

留聲機,真係會轉同出聲的,唔知真係運作緊定只係扮嘢

爸媽間房入面,張合照好搞笑

再上一層係阿美同姆明同姆明女友間房,個潛望鏡真係望到上一層個閣樓同出面

阿美間房,全部嘢都細細件

姆明間房

姆明女友間房,果然愛扮靚

重有堆同航海有關嘅嘢

最頂係閣樓

行完就出返去,有阿美同唔知乜嘢,佢兩個d互動好得意
lol
我都未搭過西武,反而東武就試過
河馬
渋谷スカイ可以留咁耐?
點解我上官網見佢得半個鐘range
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞