[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
CONT.

行完姬路城就行去隔離嘅姬路市立動物園

因為有觀櫻會,所以唔駛入場費

同17年嗰陣嚟完全無人相比,今次多人好多

好明顯係MAZDA 787B

本身想探下隻斯里蘭卡象姬子,點知.............

2020年已經死咗,唉

無咗姬子嘅姬子之家

狐狸,隔住籠要用手動對焦先影得清楚
gay佬城貴貴都抵去啦
咁靚,又木,又無爛到
合理呀
繼續動物園
我呢兩次都冇去到
仲有冇
CONT.
估唔到動物園咁受歡迎,但今次去無乜點影
17年去嗰次會多好多

本土狸,狸如其名只喺日本本土生活嘅,係貉嘅一種(好似姐係狸貓?)

企鵝們因為繁殖期無出到嚟

南海獅,兩隻喺度鳩叫

斑馬,得返一隻,有一隻最近死咗

其實重有對獅子、黑熊、長頸鹿等等,不過可能因為就嚟關園而無出到嚟

臨走都係要影下姬路城先

返到姬路駅都日落了
去完姫路係咪即日新幹線返東京
佢影日落嘅係在來線月台,我估去大阪
CONT.
去完姬路會去邊?開估

係坐新快速去神戶睇夜景

之後因為女朋友唔太舒服,本身劃咗尾班HIKARI返東京,所以就搏可唔可以改飛劃早一班,結果又真係趕到

臨上車買咗個便當,JR貨物貨櫃嘅樣

今次坐HIKARI 666號,用新款車N700S
其實同N700又無太大分別,係車廂光猛d同好似legroom多d

同埋播到站放送嗰陣車廂會突然再光d,應該係頭頂行李架都有燈條?

重有食埋個便當佢

一打開有紙巾同筷子

從來呢d特別花巧嘅便當通常都係好睇而唔太好食,預咗

最後點少得硬到打得死人嘅雪糕
咁就完一日
咁耐都食過個雪糕
個雪糕喺車上買嘅
我手殘,想打咁耐都冇食過個雪糕

今次坐HIKARI 666號,用新款車N700S
其實同N700又無太大分別,係車廂光猛d同好似legroom多d

S Green車好坐過A/A 見人話張櫈幾硬 但係坐落去包實個pat又幾舒服
N700S green我都覺得係幾好,東海道山陽新幹線d水準係穩定嘅
幾重奶味,同埋係放多 15 分鐘左右就會變正常。搵一次日頭東京出發買,望著富士山食
搵到一個肯搭長途鐵嘅女朋友真係好難得
DAY8
又新一日,又係遠征

都係照樣由品川去到大崎就跳去埼京線,今次坐到東京臨海高速鐵道70-000形電車,大部份機電設備同車廂設計同JR東日本嘅209系一樣,當然都係為咗慳成本
另外有6輛車賣返畀JR東日本,變咗209系3100番台,不過已經退役

都係去到新宿再上車,今次坐AZUSA 5號,都係E353系,S117編成,2018年出廠

兩個鐘多d就到咗上諏訪

上諏訪駅最出名應該係呢個駅內足湯,但無毛巾樣樣就算喇

對面去松本嘅普通列車,211系

顯示版嘅特急都重有E353系車頭
普通席就舊車好坐啲
立石公園?
咁特別幾個站都轉車
因為真係會快d
CONT.
去到上諏訪駅,繼續出發

成條街都好靜,然後四圍都有盛開嘅櫻花

然後行咗陣就到咗高島城,又係櫻花+天守,幾優雅

入天守閣盛惠310YEN

而家見到嘅高島城天守係1970年代以鋼筋水泥重建,負責重建嘅就係剛剛鬧出偽造報告數據醜聞嘅熊谷組
而高島城本身都唔算太耐歷史,喺1598年由初代諏訪藩主日根野高吉興建,但好快就被轉封,由當地氏族諏訪氏統治,直到明治時代
而德川家康嘅第六仔松平忠輝亦喺呢度幽禁至死

遠望富士山

另一面望到諏訪湖同後面好遠嘅飛騨山脈

重有望到妙高山

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞