[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
繼續龜速
CONT.
下晝四點幾上到SHIBUYA SKY,當然就係為咗等日落
但未夠鐘前都係四圍行下,雖然都幾大風

開始日落,天開始變色

btw個天台四個角位都有人排隊影相,特別有個角位係無遮無掩最開揚嘅就係官方影相位,日落嗰陣個景最靚,所以最多人排

首先官方攝影師同你影咗一張先,然後每人有30秒定1分鐘時間任用自己機影,夠時間就會請你讓位
然後落返下一層就可以睇相揀買唔買,同埋買實體相定買數碼版

我自己就買咗實體相+數碼版,有個典型靚靚相框入住,數碼版會印個QR code畀你自己dl,限時一星期

眼見在場嘅人都係守規距嘅,無謂玩串個party喇係咪?

日落真係好靚,無論邊度睇都係
同埋勉強見到富士山,但太大煙霞

首都高速公路,放工時間都係會塞車

大大個咸蛋黃
CONT.

日落後d大廈開始開燈,SKYTREE同東京鐵塔共映

東京夜景的確唔錯,但都係香港嘅靚d,可惜....

夜晚嘅澀谷路口,其實睇落好似一堆蟻行嚟行去

SHIBUYA SKY嘅logo

去過東京鐵塔、SKYTREE同呢度之後,最滿意應該都係呢度,起碼影相唔會太多嘢擋住同隔住玻璃反哂光咁
CONT.
去完SHIBUYA SKY,都七點幾,然後女友話去食一間幾年前嚟過幾好食嘅嘢,結果一等就等到九點幾先入得去,重要係間鋪最後兩枱客之一

係乜嘢?就係炸牛扒

牛かつもと村 渋谷店
https://tabelog.com/tokyo/A1303/A130301/13153853/
有3.53分

喺香港食過近似嘅嘢(京都勝牛),已經覺得幾正,嚟到呢度食就覺得更正,唔駛點任何嘢都已經食到塊牛嘅鮮味,成個旅程最好食TOP5

食完就碌山手線返酒店,咁就完一日
正嘢
追到哂post 上次去過Pokemon cafe 唔知卡比cafe會唔會好似Pokémon cafe有野睇?
夜景真係香港最靚
推返上去~~~
喺門口睇又好似無乜特別嘢睇,但d嘢食睇落唔錯
pokemon cafe又係訂唔到
個次我都係要揀啲west時間先至入到
去過一次,好開心....
DAY4
繼續一朝早起身,好彩好好天

過新宿上車,好熱門嘅特急富士回遊+KAIJI,統一用E353系,紫色真心靚

1~3號車係特急富士回遊,4~12號車係特急KAIJI,去到大月就會分開,
自己就劃富士回遊劃到大月(全國PASS只能劃到大月,非JR路段劃唔到)

終於試到紫色紅牛(巨峰提子味),就係有氣巨峰提子汁味,
易入口過一般紅牛好多

中央線特急嘅乘坐機制,基本上係全車指定席,而我同女友只係劃到大月,入到富士急行線就頭頂著紅燈,但可以繼續坐(因為富士急行線內只會賣座席未指定券,所以唔會劃到位)
而去到大月就成堆人湧過嚟,企到走廊都爆哂

車上面已經輕易影到富士山,nice
遮住咗
係幾fun
不要再說了
LM
CONT.
繼續富士山

都留文科大學前,又有核突火車頭

佢係所有種類列車都停嘅站,亦係請願駅(姐係地方自治體/企業等同鐵路公司要求喺原本無站嘅地方加站,通常建造成本都係由提出要求一方提出,東廣島駅、三河安城駅就係例子)
而睇個站名應該知邊個提出要求喇?

下田吉駅就落車,但點解特別會有泰文?

專畀用全國PASS嘅人睇,夠清楚掛?

有售票機,但如果要買特急富士回遊嘅特急券要去櫃枱

一出站又見到,今次旅程睇夠本了
CONT.

站入面其實有d靜態保存嘅車,平時可以畀人入去參觀,但好似呢日唔得
首先見到有國鐵165系嘅車頭,由JR東日本轉讓嘅零件車(for由165系改造而成嘅2000形電車),特登上返湘南色

14形客車,呢架係應用喺寢台特急「北陸」,但HEADMARK上返用同樣車型嘅「富士」

行上去新倉山淺間公園同淺間神社,主角當然係富士山,櫻花都係配角
當然最好彩就係天氣都算好

當然重有呢個忠靈塔+富士山嘅景,呢個觀景台排咗接近一個鐘,每次限人數入去,每節5分鐘,夠鐘就會係咁叫你走,再留喺度就會請你走,辛苦哂一班職員(定義工?)
更正
喺仙台排善治郎牛舌同喺富士吉田排忠靈塔觀景台都只係排咗半個鐘,但如果再晏d去就真係要接近一粒鐘
Lm
CONT.
都係富士山again

今次真係富士山放題

忠靈塔,高19.5米,紀念富士吉田市出身而又戰死沙場嘅人,d支那人點解唔出聲話要拆咗佢嘅?

鳥居同富士山

「三國第一山」鳥居

路軌與富士山

低炒,係喺踏切範圍以外zoom過去影的,絕對無企喺路軌中間影相

行返下吉田駅,另一邊有2000形電車同唯一一款自家製作嘅5000形,退役之後而家富士急行嘅車隊全部都係二手車

唔知點解突然好熱門嘅影相位,有個職員定義工坐喺度隨時提醒遊客唔好行出馬路(以上嘅相都係喺行人路zoom上去,無落到馬路影)
CONT.
喺路口附近影完又碌返下吉田駅

駅舍設計都幾簡單

好熱鬧嘅月台,大部份人都係搭去河口湖方向

上車,今次坐富士急行線普通列車慢慢碌返大月,6000形電車,
姐係前國鐵/JR東日本嘅205系電車

中間要待避特急列車,8000系電車,前身係小田急嘅20000形RSE

落車就好肚餓,所以隨手喺駅舍嘅麵鋪開餐,唔錯,同埋佢將座位分開喺入閘前同入閘後,等等下車都可以開餐

食完就去機劃位出飛,個所謂劃位專用counter都無開的

笑了
CONT.

等車期間見到好淡定散步嘅貓貓

對面高速通過嘅特急AZUSA

唔會睇唔明掛???

之後去咗澀谷嘅POKEMON CENTER,超夢夢

重有元祖GAMEBOY版嘅BGM聽,好似YOUTUBE都有?

重有行埋老任旗艦店,點少得MARIO

笑住收陀地嘅動森角色,香港又真係極少動森嘅精品賣

晚餐行去原宿附近嘅BILLS,早一個月前訂定枱,
牛扒同pancake水準都唔錯

bills 東急プラザ表参道原宿
https://tabelog.com/tokyo/A1306/A130601/13139698/
TABELOG 3.6分

最後行去原宿駅上車返酒店,新嘅原宿駅駅舍
又完一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞