[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
佢重有動力過我
CONT.
繼續在橋上看風景

對面山上嘅船岡平和觀音

主角又出場,繼續快門聲不斷,今次係701系電車
btw d列車經過係會特登減速,貨物列車例外

影咗兩抽車都夠皮,再沿住白石川行,分別用iphone 14 pro同SONY RX10III影

星木花蘭,又叫日本毛木蘭,原產自日本,不過而家喺大陸都好多地方人工種植,佢嘅開花被視為春天嘅開始
CONT.

畫到塊石咁樣樣

HI河童

重有鴨鴨

下面堆草

突然出現,影都影唔切

又落返白石川側邊,幾舒服
CONT.

可以正面d影藏王連峰

之後因為要趕住去大河原駅上車返仙台,途中都無影相了,
不過更多人係由大河原駅出發行返轉頭,同埋當地都有賞櫻市集,賣下嘢食畀人坐下,好熱鬧,重要有連續兩個市集,一個柴田町搞一個大河原町搞嘅

剛剛好趕到上車,當然要前面展望,司機都開始慢駛,側邊個哥哥開埋氣窗狂影

橋上多人到呢.......

慢慢碌入船岡駅

趕返仙台就係因為要趁早少d人排隊去食牛舌,
都係仙台駅牛舌通嘅善治郎最高
但都排咗接近一個鐘

特厚燒牛舌真係食過最好食嘅嘢
https://tabelog.com/miyagi/A0401/A040101/4010191/
TABELOG有3.58分
有人睇
啲櫻花好靚
又好天
好天的確影乜都靚
沉到落水底
CONT.

食完善治郎就落返仙台駅準備上車,先見到當駅始發嘅E2系,
見一次少一次,唔知幾時會正式全面退役

HEADMARK便當,不過應該唔會好食得去邊

自國鐵年代已經開始有賣嘅谷川連峰天然水,同國鐵起上越新幹線大清水隧道有關

都係坐HAYABUSA,都係E5系

去到大宮就落車,再去埼京線月台上車,直通臨海線嘅快速列車,E233系7000番台

落到涉谷就見到東武東上線出事,一出事就燒到剛通車嘅東急新橫濱線,再燒埋西武鐵道,直通運行嘅缺點
唔好俾佢沉
有啲得圖,加句廢話睇唔睇都擺
衰過印仔D食評post
剩係熟日本
今日去東京
有冇手足知仲有冇櫻花睇
如果有邊度睇最靚
淨係知最出名就係新宿御苑上野公園同埋中目黑
東京就應該落得8899喇,上東北或者等北海道喇
支持高質遊記
幫手推
巧令令
龜速更新,好攰
CONT.
無喇喇去澀谷做乜?

頭盤,好似好有名嘅澀谷路口同澀谷駅週圍重建嘅地盤

當然就係去而家東京其中一個新地標,SHIBUYA SKY喇
佢位於澀谷Scramble Square嘅頂樓同天台,由JR東日本、東急同東京METRO共同出資開發,而家成個澀谷駅週邊地區繼續重建緊,所以點解去到澀谷駅四圍都重整緊同有好多地盤

早一個月上KLOOK買飛,揀埋入場時間,用QR CODE就直接入場
上到去頂樓要放低所有隨身行李入LOCKER,背囊、袋、帽、無頸帶/放唔到落衫袋嘅相機都唔畀帶上天台

代代木公園,都心入面最大嘅公園

帶部RX10III係無錯嘅,zoom落去的確幾有趣
重有GOOGLE嘅辦公室

重有呢度係羽田機場降落嘅其中一條航道,所以大量飛機任你影
好似係當年配合東京奧運而新增嘅航道,直接喺東京都心部上面飛過

松本留名加幫推

返到香港再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞