[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
咁同人去又唔可以太鐵膠嘅…
搵下幾個甲級戰犯嘅wiki
CONT.
慢慢打不用急
繼續淺草寺

淺草寺本本堂,都係二戰之後重建

娑竭羅龍王像,係佛教八大龍王之一,負責掌管水界,
同降雨都有重要關係,下面有個水池,可以用嚟洗手

成個淺草寺感覺畀我有d似黃大仙祠

之後就行落仲見世通,起源自江戶時代早期一班幫手清掃淺草寺參道而得到幕府特許可以喺度賣嘢嘅居民,相傳係日本最早嘅商店街

雷門,正式名稱「風雷神門」,係淺草寺表參道嘅正門,喺1965年重建而成,左右有雷神風神像

而最著名當然就係中間嘅大燈籠,由Panasonic嘅創辦人松下幸之助喺1960年捐錢整嘅,高3.9米,直經3.3米,重700公斤,由京都府龜岡市出產嘅竹枝同福井縣出產嘅和紙製作
眼見呢個係第六代,喺2020年新整放上去嘅

其實早喺呢個大燈籠之前其實都有喺呢個位掛大燈籠嘅記載,但size幾大就不得而知喇
支持
依家仲有邊度睇到
起碼都要上到盛岡秋田八戶弘前青森嗰d,或者等北海道喇
留名支持
真係好似無人睇
CONT.
去到熊野前停留場之後,就繼續向隅田川方向行

人地屋企後園都有櫻花樹

幼兒園都有私家泳池

行到隅田川舊堤防,好大風又無帶頸巾,凍到......
但個景真心幾靚,再後面就係荒川

行過對面就係尾久之原公園,櫻花都到水尾,
女友話睇youtube有台妹喺度影到SKYTREE同櫻花,所以想過嚟試下

最後唔係唔得嘅,但真係要盛開先有好d嘅效果
點會冇人睇
睇緊
CONT.

尾久之原公園係由旭電化尾久工場遺址改建而成,
除咗區內居民會用之外,呢度都係蜻蜓嘅繁殖地方(因為有濕地),
算係冷門無乜外地人會去嘅地方
不過當時只係覺得好大風好凍,想快D走

開始日落,就更凍,喺日本日夜溫差真係好大

行返出隅田川,日落+日暮里舍人LINER行過都幾有feel,突然覺得有幾分似觀塘海濱

行返熊野前停留場等車,對面有9000形電車,因應當年東京都交通局想活化荒川線,所以將新車特登設計成復古風格(似明治~昭和早期嘅路面電車)

日暮里舍人LINER熊野前駅,不過今次無緣坐到

上車,今次係最新款嘅8900形電車
CONT.

不過今次剩係坐到町屋駅前,再轉地鐵千代田線去北千住
呢度係足立區最大嘅車站,有4間鐵路公司5條線喺度交匯(JR常磐線、地鐵千代田線、田比谷線、東武伊勢崎線同Tsukuba Express),閘機對應嘅車票都有唔同,非常亂

當駅始發去淺草嘅東武10000系電車,不過唔係坐佢

最後坐咗遲到10分鐘嘅急行去押上再行去SKYTREE

本身去SKYTREE就係為咗食卡比CAFE,點知一個月前都BOOK唔到位,真係痴線

去得SKYTREE當然去埋POKEMON CENTER,烈空坐

又整咗個紀念幣

無得食卡比CAFE都可以行下卡比STORE,不過買唔落手
留名支持
E231/3 我好少前面展望因為車頭車尾係拖卡聽唔到行走音
CONT.
行多陣SKYTREE就是但搵嘢食

是但入咗間拉麵鋪,就係「えびそば一幻 」,我知香港都有
不過當時唔駛點排隊嘅得佢一間,其實都唔錯嘅
TABELOG都有3.22分,應該可以接受?
同埋未飲過玻璃樽嘅烏龍茶

之後大家都開始有d唔舒服,應該係食風食到病,所以就去最近嘅DONKI買藥,就係坐半藏門線一個站去錦系町,營團8000系電車

落車見到STARBUCKS女友話想飲暖嘢,結果就買咗杯熱朱古力,自己就買咗杯所謂Snoopy特別版嘅星冰樂,無乜特別

遠處都望到SKYTREE

最後係總武線快速返品川,中央總武線去到夜晚十點幾都重咁多人
咁就完咗一日
DAY3
開始每日攰過返工嘅旅程

本身今日應該去熊谷櫻堤,不過前一日就決定改行程

頭班HAYABUSA,好早

好似無乜試過坐E5嘅普通位,通常都係坐GREEN/GRAN CLASS

早餐,無得輸,New Days d嘢真心唔錯

女性專用廁所,好似新加的?

個半鐘到仙台,同仙台駅有關嘅列車HEADMARK

再落在來線月台轉東北本線去到船岡駅
唔好放棄呀
追緊呀
睇緊
好多爛尾
估唔到女朋友都肯咁早起身搭頭班車
CONT.
喺船岡駅落車之後已經有唔少人,果然櫻花嘅威力......

之後沿住白石川同東北本線路軌行,先喺橫跨白石川嘅柴田大橋上面就見到櫻花,重有遠方重有積雪嘅藏王連峰

沿住白石川河堤一路都係櫻花,一目千本櫻名不虛傳
btw跟住d拎住成堆器材嘅大叔影嘅角度係唔錯
另外竟然無乜見到外地人,少有

作為鐵膠當然會影下東北本線加埋櫻花

有路軌當然要配埋列車,朝早有唔少貨物列車經過,好好嘅素材
清一色EH500形電車頭,雖然佢係交直流兩用,但運用上主要都放喺黑磯以北嘅交流電路段,但隨住青函隧道因為北海道新幹線通車而電壓提升同轉訊號系統,只能用EH800形過北海道,所以而家都會見到EH500形出沒喺關東地區
好靚
CONT.
繼續一目千本櫻

重有E721系,不過張相under咗d

對面係船岡城跡,種咗唔少櫻花以外嘅花,襯得非常好,而山頂重有一條登山纜車,不過今次因為時間關係無去到,有dd可惜

雀雀雀

好似隨時會搶嘢食嘅烏鴉

行到橫跨東北本線嘅行人橋,成條橋都係等住影車嘅人

上行往東京方向

下行往仙台方向

主角出現,快門聲不斷
都係E721系電車

等緊車途中繼續影,天氣好點影都靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞