[唔係獨遊][有圖有字]2023復活日本追櫻行

327 回覆
32 Like 7 Dislike
唔想轉酒店嘛,同埋坐長途車有得瞓下都還好嘅,佢就keep住唔舒服到尾,我就唔舒服咗兩日就無事
日本d藥係幾有用
都係諏訪?
留名
嗰隻金粉傷風藥真係好勁
試過喺小樽feel 到唔舒服趁樓下藥房未收工買盒啪一包瞓覺第二朝起身好返大半
以後逢出門都帶定幾包跟身
唔係,普通日本遊記姐
金色粉食咗好耐了,一流
CONT.
繼續HIGHRAIL星空

喺車上行下,車尾展望

車上有專用WIFI,可以睇到唔同嘅天文資訊同最重要嘅即時車頭/車尾cam

義工叔叔喺度講解將會見到嘅星座同派咗張野邊山觀測站嘅小冊子,雖然佢用日文講真係聽唔明,不過聽得出佢知識好豐富同好落力

再次到達野邊山

喺呢度會長時間停車(接近一個鐘),義工叔叔會帶我地去車站對出嘅空地(銀河公園,官方名稱)睇星星,唔同方位都有講解,真係辛苦哂叔叔

嘗試用iphone 14 pro手持10秒影,儘哂力

銀河公園入面保存咗架C56形蒸氣火車頭

講解完就準備夠鐘開車,夜晚嘅野邊山靜到呢
CONT.
過咗野邊山,義工叔叔走埋,車上又靜返

去到小海,會停8分鐘,所以都可以落車行下影下相

小海線包辦日本頭五位海拔最高嘅車站(普通鐵道咋,未計纜車、吊車)

無人駅嘅小海駅,但而家好似又轉咗簡易委託駅

最後喺佐久平駅落車,同新幹線剛剛好夾好轉車時間
W7系W5編成,返到東京再轉車返酒店,又完一日

btw女友竟然話特急d位好坐過新幹線,話唔鍾意太闊

同埋原來漏咗d相

諏訪湖邊公園放咗架D51形蒸氣火車頭,可以上去嘅,但有幾個小朋友霸住咗,算喇
呢架車頭曾經喺中央東線服役咗15年

我之前見呢塊牌係寫頭9名都係小海線
無錯,不過嗰塊牌無寫出嚟姐
好痴線,成條線都咁高
本身都係喺海拔較高嘅地方
但佢爬升都唔少,由小淵沢到野边山已經爬升咗500米
最大坡度有33 ‰
遺憾係坐唔到橫川去輕井澤
歷史了
DAY9
最後一個全日

一早就checkout,之後從京急品川駅出發,地下睇到眼到花嘅就係提人搭咩車要排邊度,因為實在太多種車,但以雙線做到咁密班次咁多直通運行,真心痴線

去到大鳥居駅落車,京急空港線嘅中途站

轉今次第二間酒店,東橫INN羽田空港1,因為第二朝早機,所以轉酒店方便d

放底d行李之後就再出發,今次坐去逗子葉山嘅空港急行,22分鐘落到橫濱,京急真係痴撚線
同埋原來班車會喺京急蒲田做switchback,唔駛轉車太方便

當然又要去POKEMON CENTER朝聖,橫濱話哂都係港灣都市,點都有d同水或者海有關嘅主題,就有隻船長比卡超

又整呢D紀念幣

隔離有鬆弛熊popup store,有橫濱另一樣特色 -- 中華街
我好似咁耐都未搭過京急
京急真心正,加速又快,chur到盡咁
好想試下坐
飛羽田囉
飛過幾次羽田都搭單軌
反而單軌剩係同母親大人搭過一次,重要只係搭咗兩個站
CONT.
都差唔多到最後

行完準備開餐,今次係叙々苑 横浜スカイビル店,TABELOG得3.15分,但睇評分分佈又唔係好多3.0-3.4,無低過3分嘅評價,唔明點解咁樣
https://tabelog.com/kanagawa/A1401/A140101/14071796/

幾有趣嘅圖

叫咗一個平set一個貴set,算合理嘅

入到去係一個小compartment,有專人上熱毛巾同冰水,後面有得掛起件褸

上菜,燒肉嚟講唔錯嘅,10000YEN左右埋單算合理

重有個奶凍做甜品

埋單重有香口糖送

望返落去橫濱市,夜景會靚d
睇嚟呢間都係食景多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞