恭喜香港成為擁有最佳公共交通服務既城市, 東京都只係得第7

570 回覆
575 Like 56 Dislike
我指政策傾斜係public transport傾哂去鐵路,將其他交通工具嘅比重降低。
又係呢句

細條撚
上面仲要po晒成個東京都會圈嘅鐵路圖,包括隔離縣
因為個個都揸車 得窮人/homeless先搭公共交通工具
所以唔會整咁好方便啲窮人
搭個車都要用app所以咪第7

好多人搭地鐵個原因就想係去邊,望一望個圖就去到

好似香港咁 有d地方未去過,第一次去多數都係地鐵

巴士又要上網搵站,邊度落車,邊個number
人哋私營有競爭都賺到錢因為人哋車費貴嘛
香港交通平絕全世界架
巴士咪就係因為站密搞到成日塞車囉
仲有超快嘅巴士
傳統美式私家車主導同public transit主導城市比較
大家有興趣睇下, 唔係吹奏說好香港故事 (因為大部份根基其實都係97前已經有),
但事實上交通哩方面仍然嬴過多數1st world country
剩低可能係講緊荷蘭/北歐果種以單車同public transit完美結合先真係同香港有得比
https://www.youtube.com/watch?v=j4s9WDDRE2A&t=46s
講到有得揀咁 餐廳就話唔食依間 可以食第二間 有d地方來回得鐵 或者鐵係最快 可以點
公共交通工具係生活必需品 做得唔好係抵屌
班車廠為咗增加銷量 叫政府玩郊區蔓延 已經返唔到轉頭
啲公共交通根本蝕錢
呢個係公路網嘅問題,唔係巴士嘅問題
離島區呢?
哩樣ching講得啱, public transit哩樣應該係同時著重多選擇性去分流
好似小巴或村巴果d越來越痿縮係對整個規劃有害
佢哋會拎埋香港個海域出嚟打飛機香港有幾大
地鐵個特點一向都係望一眼就知點去
開apps已經輸鳩左

全世界都係咁咪仆街手機係咪要裝百幾個城市既地鐵apps?
唔可以咁講,香港人口多,可以攤薄成本,應該要同首爾上海東京去比
外國公共交通會開twitter page比人屌
可能住/番工地方唔同,
我以前計計埋埋坐鐵要過一個鐘
坐巴士仲慘

search個比較大路既地點都54分鐘坐鐵
香港真係實至名歸
柏林唔應該排咁低,應該排第二
睇返張圖好冇 人地比緊城市呀文盲
ching窮撚到冇錢去旅行?
日本又有廁所 又有Locker租
香港個廁所 臭撚到仆街。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞